Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska državljanka Rajka Vozarević Kuzmanić iz Pule, koja je prije nekoliko dana oteta u lučkom gradu Douali u Kamerunu zajedno s talijanskim državljaninom, dobro je, doznaje se u četvrtak u Rimu.


U kriznom uredu Farnesine, sjedišta talijanskog Ministarstva
vanjskih poslova, kazali su nam kako u dogovoru s hrvatskim
ministarstvom vanjskih poslova rade na riješenju otmice u Kamerunu, ali ne mogu davati izjave o stanju s hrvatkim državljanima, za što je nadležno hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. 

Vezani članci Policija u centru njemačkog grada Triera - 5 Hrvatica iz Triera za DNEVNIK.hr: "To se dogodilo u samom centru, ljudi su doslovno letjeli u zrak od udara automobila" Lara Hojaiban - 2 Hrvatica iz Bejruta otkrila što joj je u  eksploziji spasilo život: "Mislila sam da je potres... Nemam riječi da opišem kako je bilo. Mama mi je bila doma, ranjena je"

Hrvatski veleposlanik u Rimu Tomislav Vidošević također nas je uputio na glasnogovornika
MVP-a Marija Draguna. 

Krizni ured u Farnesini nam je potvrdio kako je otmica talijanskog državljanina pred riješenjem. Na primjedbu kako je hrvatska državljanka oteta zajedno s Talijanom, pa bi i ona trebala biti oslobođena, ponovno smo upućeni na glasnogovornika MVP-a. 

Talijanska diplomacija, koja ima veleposlanstvo u Kamerunu, preko kriznog štaba u Farnesini, djeluje na oslobađanju talaca.

A iz MVP-a su se oglasili priopćenjem, u kojem između ostalog stoji da je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rimu zaprimilo danas informaciju od Ministarstva vanjskih poslova Talijanske Republike, Uprave za krize slučajeve da su hrvatska državljanka i talijanski državljanin dobro i zbrinuti na sigurno. Nalaze se u gradu Bamenda, nakon čega će biti premješteni u Doualu.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija bilo je u svakodnevnom kontaktu s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Kraljevini Maroko, koje pokriva Republiku Kamerun i putem kojeg smo redovito izvještavani o dnevnom razvoju događaja.

Izravno iz Zagreba te preko Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu, Ministarstvo je imalo i redovitu komunikaciju s Ministarstvom vanjskih poslova Talijanske Republike i nadležnim službama s kojima su se koordinirano poduzimale potrebne mjere.