Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Val dobrote u Poljskoj

Hrvatica koja živi u Varšavi: "To se događalo prije 30 godina u našoj domovini, očito lekcije nisu naučene"

Poljska je do sada primila više od 1,8 milijuna izbjeglica iz Ukrajine.

Tanja Kusanović je Hrvatica koja 30 godina živi u Varšavi. ''Nesvakidašnji val dobrote i solidarnosti je zalio Poljsku. Čini se da su se razmirice između političkih stranaka ili povijesne stvari između susjednih strana utišale'', rekla je Kusanović te rekla da Poljaci imaju snažnu tradiciju za Badnjak, kada se ostavi jedno prazno mjesto i tanjur za putnika namirnika.

''Poljaci ponavljaju da već 20 dana imaju Badnjak, svakoga dana nam neki putnik sjeda za stol'', kazala je Kusanović koja radi u američkoj školi u Varšavi.

''Imamo poslovne ljude i diplomate iz cijelog svijeta, 55 narodnosti, a ni oni nisu imuni. Škola je skupila u 20 dana 53.000 dolara, a 111 obitelji je udomljeno - ili u kućama zaposlenika ili u obiteljima učenika'', rekla je Kusanović te dodala i da kuhaju te na razne načine pomažu izbjeglicama. ''Baš je jučer bio moj red da kuham za jednu obitelj'', kazala je kroz osmijeh Kusanović.

Ističe da su humanitarne akcije u firmama i crkvama. ''Kad se sjetim rata, naviru mi uspomene da se to događalo samo prije 30 godina u našoj domovini i da očito lekcije nisu naučene'', zaključila je Kusanović.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić rekla je da sutra u devet sati stiže kamion s humanitarnom pomoći iz Zagreba.

''Osjećamo strah kod djece''

''Sigurna sam da ćemo mi pobijediti. Ne 100 posto, 1000 posto! Ali trebat će vremena, zaista će trebati vremena'', smatra Ukrajinka Olga.

Petina učenika u ovoj školi u Varšavi sad je iz Ukrajine. ''Osjećamo i vidimo strah kod te djece. Tužni su, ne znaju naš jezik. Problem je za nas nedostatak učitelja ukrajinskog jezika'', ističe Barbara Rosz, zamjenica ravnateljice OŠ u Varšavi.

Pročitajte i ovo Pijanist na granici BIJEG OD RATNIH STRAHOTA Umjesto pucnjeva i bombi zvuk glasovira kao dobrodošlica ukrajinskim izbjeglicama na granici: Muzika kao lijek i utjeha

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić SANJA JURIŠIĆ IZ POLJSKE Očaj i tuga na graničnom prijelazu: "Susreli smo i jednog Hrvata koji tu danima kuha za izbjeglice"

Izazov za Varšavu jest osigurati smještaj za izbjeglice. Od početka rata broj ukrajinske populacije u gradu je narastao za čak 13 posto!
U Varšavu je stiglo 300.000 Ukrajinaca.

A rat je pokrenuo i dugogodišnje sudske sporove. Gradske vlasti ušle su u prostore koje su Rusi godinama zauzimali u doba SSSR-a i nisu ih nikad vratili Poljacima. Sada će tamo stanovati izbjeglice. 

Cijeli prilog o ukrajinskim izbjeglicama u Poljskoj pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene