Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrabra novinarka

Okončano suđenje ruskoj TV urednici koja je upala u program uživo s transparentom "Lažu vam!", poznato i koju je kaznu dobila

Marina Ovsjanikova, antiratna prosvjednica koja je u ponedjeljak upala u vijesti na ruskoj televiziji, danas je osuđena na sudu u Moskvi.

Urednici ruske državne televizije Marini Ovsjanikovoj koja je u ponedjeljak navečer organizirala antiratni prosvjed u informativnom programu uživo sudilo se na moskovskom sudu Ostankino.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Vladimir Putin Nakon pobune Putinov saveznik otkrio zašto su vagnerovci brzo napredovali do Moskve: "Vrlo je jednostavno..."

Ovsjanikovu se teretilo za "organiziranje neovlaštenog javnog događaja", dobila je prijavu koja je mogla rezultirati kaznom do 30.000 rubalja (oko 270 dolara), radom za opće dobro ili zatvorom do 10 dana.

Ovsjanikova se na sudu izjasnila da nije kriva za kršenje zakona o prosvjedima.

Sud ju je proglasio krivom i kaznio ju novčanom kaznom u iznosu od 30.000 rublji (cca 1900 kuna). Pustili su je iz pritvora, piše AFP.

Ispitivana više od 14 sati

Nakon sudskog ročišta Ovsjanikova je rekla novinarima da je bila ispitivana više od 14 sati, a da joj nije pružena pravna pomoć niti mogućnost da kontaktira svoje voljene.

"Želim se zahvaliti svima na podršci, prijateljima i kolegama. Bilo je to jako teških nekoliko dana u mom životu. Provela sam dva dana bez sna. Ispitivali su me više od 14 sati", rekla je, a prenosi BBC.

Urednicu nisu teretili prema novom moskovskom zakonu o "širenju lažnih informacija o ruskim oružanim snagama".

Na Twitteru je u utorak poslijepodne objavljena njezina fotografija u društvu s odvjetnikom Antonom Gašinskijem.

Prije incidenta snimila video

Prije incidenta snimila je video u kojem je rekla da ju je sram raditi ono što je nazvala propagandom Kremlja.

"Sram me što sam si dopustila da lažem s televizijskog ekrana. Sram me što sam dopustila da se Rusi pretvore u zombije", objasnila je. "Samo smo šutke promatrali ovaj nehumani režim", dodala je.

Ovsjanikova, koja je rekla da joj je otac Ukrajinac, rekla je da se cijeli svijet okrenuo protiv Rusije. "Sljedećih 10 generacija neće se moći očistiti od sramote ovog bratoubilačkog rata", rekla je.

Ovsjanikova ima dvoje djece, kolege kažu da nikada nije razgovarala o politici, već je govorila "uglavnom o djeci, psima i kući".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je njezine postupke činom "huliganizma".

Uletjela u kadar s transparentom

Događaj zbog kojeg je završila na sudu zbio se u ponedjeljak. Usred vijesti koje su emitirane uživo na ruskoj televiziji Prvi kanal u kadar je upala žena koja se suprotstavila autoritativnom Putinovu režimu.

"Zaustavite rat! Ne vjerujte propagandi! Lažu vam!", pisalo je na njezinu transparentu. Ispostavilo se da je riječ o urednici na televiziji.

Sinoć je privedena, no njezin odvjetnik je nije uspio naći niti u jednoj policijskoj stanici. Jedna državna novinska agencija izvijestila je da je protiv nje započela pretkrivična istraga.

Kremlj je nedavno uveo stroge kazne za one koji sudjeluju u nedozvoljenim prosvjedima ili na "neprimjeren način" izvještavaju o događanjima u Ukrajini.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene