Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teška borba

Nakon šest mjeseci teške agonije Hrvati slobodni: Što su sve morali proći na putu do slobode i svoje djece

Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1
Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1 Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati oslobođeni u Zambiji Hrvati oslobođeni u Zambiji Foto: DNEVNIK.hr Suđenje Hrvatima u Zambiji Suđenje Hrvatima u Zambiji Foto: Marko Miscevic/Cropix U Zambiji počelo suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 2 U Zambiji počelo suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 2 Foto: DNEVNIK.hr +8 Hrvati u Zambiji - 4 Galerija 1/13 >>
U četvrtak su nakon šest mjeseci Hrvati u Zambiji oslobođeni te je optužnica protiv njih odbačena. Sutkinja je zaključila da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati trgovinu ljudima.

Nakon gotovo pola godine teške agonije koja je započela uhićenjima u zračnoj luci u Zambiji zbog sumnje u pokušaj trgovanja ljudima, četiri para konačno su dočekala kraj procesa te je sutkinja Mary Mulanda odbacila optužnicu.

Osmero je Hrvata prvi put uhićeno 7. prosinca prošle godine u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe u zambijskom gradu Ndoli. Tada su s četvero posvojene kongoanske djece, u dobi od jedne do tri godine, pokušavali napustiti zemlju. Uhićeni su zbog sumnje u trgovinu djecom.

Djeca su dobila hrvatsko državljanstvo na temelju odluke hrvatskih sudova u Zlataru i Varaždinu. Nakon uhićenja djeca su Hrvatima oduzeta i dugo vremena nije bilo poznato gdje se nalaze, tek nedavno neslužbeno se spominjalo da su u nekoj vrsti maloljetničkog zatvora jer ne postoje domovi za nezbrinutu djecu.

Zambijska je policija dobila dojavu da je 6. prosinca troje bijelaca rezerviralo sobe u pansionu u Ndoli, nakon čega su imigracijski službenici uz pomoć policije pratili osumnjičene s kojima su bila djeca kongoanskog podrijetla.

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji Pala odluka Državna tajnica komentirala oslobođenje Hrvata iz Zambije: "Možda će čak i danas doći sa svojom djecom"

Službenici pansiona naveli su da su hrvatski parovi, koji su se prijavili u smještaj bez djece, nakon nekog vremena doveli četvero maloljetne djece, a zajedno s Hrvatima bio je optužen i Emmanuel Kabongo, voditelj sirotišta iz DR Konga, koji je predao djecu Hrvatima.

Kako je odmah izvijestilo hrvatsko resorno ministarstvo, od četiri hrvatska para uhićena u Zambiji dva su u registru potencijalnih posvojitelja.

Pročitajte i ovo Hrvati pred sudom u Ndoli Kraj agonije "Plakala je cijela sudnica": Hrvati oslobođeni u Zambiji, vraćaju se s djecom u Hrvatsku!

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji Još su svi oprezni Imamo prvu reakciju obitelji Hrvata iz Zambije: "Teško je opisati osjećaje, čekam da se čujemo..."

Parovi koji su bili pritvoreni zbog sumnje na trgovinu ljudima rekli su pred sudom u Zambiji da nisu krivi te je njihov branitelj tražio njihovo puštanje uz jamčevinu, da se brane sa slobode.

Nakon procesa koji se odužio na više od mjesec i pol 12. siječnja odlučeno je da četiri hrvatska para mogu izaći iz istražnog zatvora nakon što plate jamčevinu, ali nisu smjeli napustiti Zambiju.

Tek 23. siječnja odobren im je izlazak iz zatvora uz jamčevinu, a 6. veljače državno odvjetništvo povuklo je optužnicu, a njima je dano 48 sati da napuste Zambiju.

Međutim, 7. veljače Hrvati su iznova uhićeni pred ulazak u avion kojim su željeli napustiti Zambiju i iznova pritvoreni - pod istim optužbama. Razlog tomu bila je anonimna prijava koja je došla iz Hrvatske. 

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji Saslušani svjedoci Odluka o sudbini Hrvata u Zambiji u četvrtak: Obrana zatražila oslobađanje svih optuženih

Zajedno s njima toga puta uhapšena je i jedna službenica zambijske imigracijske službe, koja je istog dana puštena na uvjetnu slobodu.

Pročitajte i ovo Ivan Pernar pred sudom u Zambiji Slučaj posvajanja Napeto u Zambiji: Ispitan policajac koji je uhitio Hrvate - "Vidio sam poruke..." Ročište se nastavlja u ponedjeljak

Iako nije imao baš nikakve veze sa slučajem i posvajanjem djece iz DR Konga, u cijeli se slučaj uključio i Ivan Pernar.

Na suđenju je Pernar svjedočio protiv optuženih Hrvata u Zambiji. Njegov iskaz bio je usmjeren na tvrdnju da je jedan uhićeni Hrvat, koji tvrdi da je muškarac, nekad bio žena i lezbijka, a u Zambiji je homoseksualnost zabranjena. Obrana je Pernara ispitivala o njegovim motivima i povezanosti sa slučajem, zbog čega je u nekoliko navrata navodno izgubio živce, pa su odvjetnici obrane zatražili od suda da ga se odvede u zatvor zbog uvredljivih riječi i nepoštivanja suda.

Nakon mjeseci drame i nevjerojatnih obrata u slučaju četiri para sa svojom djecom možda već danas krenu kući.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene