Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković o oslobođenim Hrvatima u Zambiji: "Vode se administrativni poslovi u vezi s djecom"

U uvodnom govoru na sjednici Vlade premijer Plenković osvrnuo se na gospodarski rast Hrvatske te na događanja u Zambiji i oslobađanje Hrvata, koji čekaju odluku o djeci i povratak kući. Najavio je da će se u ponedjeljak održati sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća te poseban sastanak i s predstavnicima sindikata.

U uvodnom govoru na sjednici Vlade premijer Plenković osvrnuo se na gospodarski rast Hrvatske te na odluku suda u Zambiji. Najavio je i sastanak sa sindikatima. 

"Iz dosadašnjeg iskustva možemo s priličnom sigurnošću potvrditi ako je prvi kvartal bio 2,8 posto, da će i drugi i treći, a vjerojatno i četvrti kvartal biti itekako dobri. Vjerujem da će naš ukupni rast, koji smo mi revidirali s 0,7 na 2,2 posto u 2023., biti i viši jer sve upućuje na taj zaključak."

Plenković je podsjetio kako je DZS objavio da je inflacija u svibnju iznosila 7,8 posto. Premijer je rekao da se radi o značajnom smanjenju u odnosu na travanj te ujedno najnižoj inflaciji od ožujka 2022.

"Vidimo jasan trend opadanja stope inflacije svakog mjeseca. Očekujemo od svih da se ponašaju racionalno pri formiranju cijena jer smo s našeg aspekta dali temeljne pretpostavke da inflacija bude obuzdana", rekao je.

Najavio je da će se u ponedjeljak održati sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, a održat će i poseban sastanak i s predstavnicima sindikata. "Sa sindikalnim predstavnicima razgovaraju gotovo svi članovi Vlade. Nadam se da ćemo u duhu zajedničkog razumijevanja koje smo imali na zadnjem sastanku pronaći rješenje s kojim ćemo svi skupa biti zadovoljni, a u kontekstu donošenja novog zakona o plaćama u državnim i javnim službama", kazao je. 

Osvrnuo se na odluku suda u Zambiji. Oslobođeni Hrvati trenutačno čekaju odluku o djeci i povratak kući.  

"Sutkinja je navela da nije dokazano da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je Hrvatska štitila prava i interese naših državljana. Osim prava hrvatskih parova, štitili smo i prava djece. U ovom trenutku vode se daljni administrativni poslovi u vezi s djecom i vidjet ćemo kako će dalje teći povratak u Hrvatsku."

Premijer je rekao i da je Hrvatska nastavila s intenzivnim povlačenjem novca iz Fonda solidarnosti. Povučeno je dosada milijardu i 42 milijuna eura, rekao je premijer. 

Pročitajte i ovo Hrvati s djecom u Zambiji - 2 Nakon pola godine agonije FOTO/VIDEO Pogledajte dirljive prizore Hrvata koji s djecom napuštaju Zambiju

Na dnevnom redu sjednice Vlade našle su se i odluke o davanju prethodne suglasnosti društvu HŽ Infrastruktura za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak te Privredne banke Zagreb, kao i odluka o davanju državnog jamstva u korist tih dviju banaka, radi financiranja projekata iz CEF programa s ciljem održavanja dinamike ispunjenja financijskih obveza prema izvođačima, a vezano za dinamiku priljeva EU sredstava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene