Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon pola godine

Četiri para s djecom sletjela su u Lusaku: "Strašan je to stres, PTSP koji će se sigurno događati"

Aktualno Galerija Hrvati uzeli djecu iz Zambije - 1 Hrvati uzeli djecu iz Zambije - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati uzeli djecu iz Zambije - 2 Hrvati uzeli djecu iz Zambije - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati uzeli djecu iz Zambije - 3 Hrvati uzeli djecu iz Zambije - 3 Foto: DNEVNIK.hr Margareta Mađerić, državna tajnica Margareta Mađerić, državna tajnica Foto: DNEVNIK.hr +2 Sandra Marković, odvjetnica Galerija 1/7 >>
Za osmero Hrvata u Zambiji sretna vijest - zambijske vlasti predale su im četvero posvojene djece iz Konga. Sve je kasnilo, a nisu uspjeli ni kupiti kartu za prvi mogući let iz Ndole jer je sve bilo popunjeno. Žele što prije napustiti tu državu i zbog straha da se opet nešto ne zakomplicira.

Nakon pola godine ponovno su s djecom. Očekivali su da će djecu primiti u naručje još u četvrtak, ali zapelo je u proceduri. Uz njih je u imigracijskom uredu bio i veleposlanik Tomislav Bošnjak.

"Nevjerojatno je da nakon šest mjeseci djeca koja su svega nekoliko dana boravila sa svojim posvojiteljima raduju im se i pružaju im ruke. To su bili dirljivi trenuci danas", kazao je.

Propustili su let iz Ndole, avion je bio popunjen, kaže. 

"Moguće je, pazimo da se ne dogodi i pripremamo se unaprijed za sve što bi se moglo dogoditi. Cijeli je predmet vrlo osjetljiv i zahtijeva puno vještine i puno predanosti. Zasad se, evo, događa onako kako smo htjeli", dodaje Bošnjak.

Da je Vlada ozbiljno pristupila problemu u Zambiji, upućuje premijer Andrej Plenković: "Ja sam i sinoć i tijekom dana, i jutros i prije i poslije Vlade bio u kontaktu s veleposlanikom Bošnjakom. On je jedan od naših najiskusnijih diplomata, poslali smo ga ciljano u Ndolu baš zbog njegova iskustva, recimo to tako, diplomatske službe u neeuropskim zemljama."

Strepe od toga da se ne dogodi nešto loše

Obitelji osmero Hrvata u Hrvatskoj još strepe od toga da se ne dogodi nešto loše.

"Sa sigurnošću ćemo reći kada slete i kada ih vidimo i mi u Hrvatskoj. Dotad smo vrlo oprezni poučeni prošlim putom. Nadamo se, sretni smo, ali još uvijek radimo ovih posljednjih sati sa zadrškom još uvijek", navodi odvjetnica jedne od obitelji Sandra Marković.

Spominje i traume koje su prošli djeca i posvojitelji.

Pročitajte i ovo Posvojitelji nisu izašli pred sud - 2 Homofobija i rasizam Slučaj Zambija pun je govora mržnje. Pravobraniteljica obavijestila institucije

"Strašan je to stres, PTSP koji će se sigurno događati. Struka će vjerojatno morati puno pomoći da prebrode taj strašni događaj koji im se u životu dogodio", dodaje.

Ministarstvo socijalne politike nudi im pomoć.

"Za svu stručnu, pravnu pomoć u okviru naše djelatnosti, psihološku i svaku drugu pomoć, vezano za njih, ali i za djecu koja dolaze s njima u Hrvatsku", navela je državna tajnica Margareta Mađerić.

Oprez kod budućih posvojenja

U siječnju su izjavili kako su tek dva od četiri para bila upisana u registar potencijalnih posvojitelja, no stanje je sad drukčije.

"Mi smo komunicirali inspekcijski nadzor koji je proveden u vezi sa sva četiri posvojiteljska para. Temeljem toga jedan je još uvijek u postupku, a tri su upisana", dodaje.

Poziva na oprez kod budućih posvojenja, stručnjakinja s Pravnog fakulteta u Rijeci Ivana Kunda upozorava da se država treba uključiti.

Pročitajte i ovo Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Osmero Hrvata oslobođeno Državna tajnica objasnila što se sve zbivalo u Zambiji i poručila: "Rekla bih da je priča gotova. Oni su za nas posvojitelji s četvero hrvatske djece"

"Primjerice, da sastavi popis odvjetnika koji su od povjerenja, za koje je hrvatska Vlada ocijenila da mogu pružiti kvalitetnu uslugu, tamo popis sirotišta ili udruga, na koji način već u toj državi funkcionira posvojenje", objašnjava Kunda.

A Hrvatska još uvijek nema nikakve službene informacije iz samog DR Konga o postupcima posvojenja.

Što se sve danas događalo, provjerite >>OVDJE.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene