Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznato i kad se vraćaju

Otkriveno zašto djeca koju su posvojili Hrvati nisu već danas puštena: "Moraju se još odraditi određene formalnosti"

Imigracijski odjel u Zambiji danas nije pustio djecu Hrvata unatoč nalogu sutkinje.

Osmero Hrvata koji su prije pola godine otišli u Zambiju po djecu koju su posvojili konačno su slobodni ljudi. Međutim, još uvijek nisu preuzeli djecu koja se s njima vraćaju u Hrvatsku. Zambija nije uspjela dokazati da je osmero Hrvata trgovalo djecom niti da su dokumenti lažni.

"Bilo je suza, naravno da je bilo suza. Naši državljani su bili oduševljeni odlukom suda. Tijekom današnjeg popodneva vraćeni su putni dokumenti, ali u ovom se trenutku moraju još odraditi određene formalnosti kako bi se i djeca pustila. Zbog isteka radnog vremena to danas nije bilo moguće", objasnio je Dario Klasić, hrvatski konzul iz Pretorije.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin Oslobođeni su Pristižu reakcije na presudu u Zambiji: "Djecu treba što brže integrirati u društvo"

Prema Hrvatskoj bi mogli krenuti sutra u ranim poslijepodnevnim satima. Poučene iskustvom, obitelji uhićenih, kao i oni sami, danas su iznimno oprezne.

"Jedva čekam da ih vidim, da ih zagrlim, da im poželim dobrodošlicu. Znate kako mi je, jednostavno se ne usudim puno veseliti da se ne bi nešto izjalovilo ili dogodilo", za Dnevnik Nove TV je rekla Mirjana Magić, majka Damira Magića.

Osim Hrvata, sud je oslobodio i imigracijsku službenicu, ali i Stevea Mulijahu, kojeg su smatrali mozgom operacije.

"Za mene je ovo bilo vrlo teško. Iako se moje ime povlačilo, sada je sve dobro", rekao je Mulijah.

Pročitajte i ovo Marin Piletić Oslobođeni su Ministar potvrdio: "Organizirat ćemo najbrži mogući transfer naših državljana u Hrvatsku, zajedno s četvero djece"

Istrage koje su pokrenute u Hrvatskoj vladajući danas nisu htjeli previše komentirati.

"Poslao sam poruku potpore i ohrabrenja našim državljanima i ja vjerujem da smo sada ovaj slučaj zaključili", rekao je premijer Andrej Plenković.

No nejasnoća je bilo, pa se sada mijenjaju zakoni kako ubuduće do ovakvih situacija ne bi dolazilo. To neće utjecati na ovaj konkretni slučaj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene