Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Mogu snimiti film"

Pernar priznao poraz: "Dao sam sve od sebe da ih osude, ali nisam uspio. Neću ići u daljnje kopanje po ovom slučaju"

Ivan Pernar pred sudom u Zambiji
Ivan Pernar pred sudom u Zambiji Foto: DNEVNIK.hr
Ivan Pernar, koji je svjedočio protiv Hrvata u Zambiji, nije krio tugu zbog oslobađajuće odluke sutkinje Visokog suda u Ndoli.

"Ako tužiteljstvo ne uloži žalbu ili žalba bude odbijena, odluka sutkinje postaje pravomoćna. Zambijski zakon govori kako da bi netko bio osuđen za trgovinu ljudima, nije dovoljno samo da posvajanje bude nezakonito nego je potreban i element iskorištavanja djece. Što je točno sutkinja odlučila, javit ću uskoro, ali sudeći po ovoj odluci, možemo ustvrditi da optuženi nisu krivi za trgovinu djecom", napisao je Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik, neposredno nakon objave odluke sutkinje o oslobađanju Hrvata

Uskoro je napisao i novu objavu u kojoj je govorio nešto pomirljivijim tonom, ali s jednakim stavovima. 

"Sad mi veli kolega koji je pratio izricanje odluke da su optuženici bili jako sretni zbog oslobađajuće presude, a neki su i plakali".

"Bilo je neizvjesno do samog kraja, moja su očekivanja bila da će ispitivati optuženike, ali nije došlo do toga", napisao je Pernar, koji dodaje kako su oni pobjednici u ovom sporu, "iako i sami znaju što zakon u DR Kongu govori o mogućnosti stranaca da posvajaju djecu".

Dodao je i da vjeruje kako Hrvati nisu bili svjesni toga "kad su išli u Zambiju po djecu, a ako i jesu, nisu o tome razmišljali. Djeca će im sada biti predana i želim im svu sreću u životu. Naučili su veliku životnu lekciju".

"Pobjedniku treba čestitati na pobjedi, a ne ljutiti se. Ja im ovom prilikom čestitam na velikoj pravnoj pobjedi i mislim da bi komotno mogli film napraviti o njihovu slučaju", kaže Pernar u Zambiji.

"Što se tiče mene, ja sam dao sve od sebe da ih osude, međutim nisam o tome uspio."

"Što se tiče mog osobnog mišljenja o cijelom slučaju, smatram da oni nisu mogli legalno posvojiti tu djecu upravo zbog Obiteljskog zakona u Kongu koji zabranjuje posvajanje strancima i mislim da je netko zaradio novac na njima, kao i na svim drugim Hrvatima koji su dosad posvajali djecu otamo", piše na Telegramu.

"Smatram da je pogrešno to što su se upustili u posvajanje djece iz Konga i da Hrvatska ne bi trebala dopuštati takva posvajanja. Međutim, to ne umanjuje njihovu pobjedu pred zambijskim sudom", kaže Pernar, koji je svoje pratitelje pozvao da "ne osjećaju nikakvu gorčinu i ako optuženici neće nikome raditi pravne probleme u Hrvatskoj, ni ja neću ići u daljnje kopanje po ovom slučaju."

"Moj cilj odlaska u Zambiju bio je ukazati na to da u Kongu nije dopušteno zakonito posvajati djecu strancima, a da hrvatska vlada to dopušta, a da ne provjerava autentičnost dokumenata."

"Vjerujem da je to svima u Hrvatskoj danas jasno. Ja sam pokazao svoj stav, kao i da mi je stalo do istine u tom slučaju. Učinio sam sve što je ljudski bilo moguće unutar zadanih okvira koje sam imao", piše Pernar, koji se na kraju svoje objave na Telegramu zapitao: "Mogu li to za sebe reći i ljevičari koji su me napadali, ostat će na javnosti da prosudi."

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji Još su svi oprezni Imamo prvu reakciju obitelji Hrvata iz Zambije: "Teško je opisati osjećaje, čekam da se čujemo..."

Pernar je bio svjedok tužiteljstva u slučaju protiv osmero Hrvata optuženih za pokušaj trgovine djecom. Kako je u jednoj od svojih objava na Telegramu već napisao, dao je sve od sebe da osude Nou Kraljevića, čovjeka na kojeg se posebno okomio tijekom svjedočenja zbog njegove promjene spola. 

Pročitajte i ovo Hrvati pred sudom u Ndoli Kraj agonije "Plakala je cijela sudnica": Hrvati oslobođeni u Zambiji, vraćaju se s djecom u Hrvatsku!

Prije objave odluke Pernar je odbrojavao minute kašnjenja sutkinje, a potom i vrijeme čitanja presude. Sljedbenicima je poručivao da su nervozni svi u Hrvatskom saboru i na sudu u Zlataru. Uoči same objave odluke Pernar je objavio da je gladan i da ide na ručak. 

Njegovi sljedbenici na toj mreži u komentarima negoduju zbog takve odluke suda. Većina sud proziva za korupciju, a ne nedostaje ni homofobnih stavova i poziva na nasilje. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene