Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u vojvodini

Hrvati i Srbi odigrali utakmicu, Pupovac uputio važnu poruku srpskim turistima u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nogometna reprezentacija hrvatske manjine iz Srbije s 4 : 1 pobijedila je u subotu u vojvođanskom mjestu Tavankut momčad srpske manjine iz Hrvatske, no vodstva dviju zajednica koja su predvodila Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac rezultat utakmice drže nevažnim, već u prvi plan ističu nastavak i jačanje institucionalne suradnje dviju manjina.

„Okupili smo se da svojim primjerom pokažemo kako možemo graditi mostove, popravljati komunikaciju i razvijati suradnju. Naša su iskustva različita, ali nam je cilj isti. Zato mislim da bi Hrvatska i Srbija trebale podržati naše napore, naše institucionalne suradnje, politički i na druge potrebne načine“, izjavio je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac na konferenciji za novinare u sjedištu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac i Boris Milošević Očekuju reakciju policije SDSS: "U Vukovaru nije bio sukob navijača, nego brutalni napad na djecu" Slika nije dostupna Hrvati u Vojvodini "SDSS-ov uspjeh rezultat je zajamčenih mandata. Čekamo isto"

On je predvodio izaslanstvo srpske manjine u cjelodnevnom posjetu DSHV-u, Hrvatskom nacionalnom vijeću i subotičkoj lokalnoj samoupravi, koje se završilo utakmicom nogometnih reprezentacija dviju manjina.

„Drago mi je što usprkos relativno velikom i dugom zastoju u odnosima Srbije i Hrvatske možemo održati sastanak na najvišoj političkoj razini i razgovarati o našim iskustvima u zalaganju za boljitak naših nacionalnih manjina i okvirima buduće suradnje. Usuglasili smo se da ona mora biti nastavljena i institucionalno čvršća, i sadržajima obogaćena“, dodao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov na konferenciji za novinare.

Najbolji dokaz dugogodišnje vidljivosti i suradnje dviju manjina, nastavio je, jeste to što na ovom susretu i utakmici svoje izaslanike imaju predsjednik Srbije i premijer Hrvatske – srbijanskog ministra za sport Vanju Udovičića i hrvatskog veleposlanika u Srbiji Gordana Bakotu.

U kontekstu odnosa dviju država Žigmanov je, odgovarajući na pitanje da li bi pozvao srpske državljane u turistički posjet hrvatskoj obali, naveo kako bi on to preporučio.

„Pozvao bih da posjete Hrvatsku i iskuse je li pojedinačan incident, koji je dobio veliku pozornost, može utjecati na sigurnosti turista. Mi naravno, osuđujemo svaku vrstu nasilja“, rekao je Žigmanov govoreći o incidentu u Supetru gdje su nasilnici prošli tjedan napali sezonske radnike među kojima je bilo i Srba.

„Kada je pitanju dolazak državljana Srbije u Hrvatsku, bilo privatno, poslom ili turistički, nisu ugodne poruke i informacije koje su se mogle čuti u posljednje vrijeme. Ali pokleknuti pred njima ne bi bilo ni časno, ni hrabro, a niti fer prema onim ljudima u Supetru i uopće Hrvatskoj koji su se tome usprotivili“, izjavio je Pupovac.

Nakon serije incidenata, dodao je, „koji mogu biti slučajni, ali i kumulativni efekt loše atmosfere, hrvatska javnosti ali i institucije su osvijestili - ne samo da osude - već i da uvide važnost efektivnoga djelovanja da se takvi incidenti stave pod kontrolu“.

Govoreći poslije sastanaka u HNV-u i DSHV-u o konkretnim oblicima suradnje dvije manjine predsjednik zajedničkog vijeća općina Srđan Jeremić je naveo da je „došlo vrijeme da se sa riječi pređe na djela“.

„Jedna škola s teritorija zajedničkog vijeće općina nastave na srpskom jeziku povezat će se s školom u Bačkom Monoštoru u kojoj se nastava odvija na hrvatskom jeziku. To povezivanje mladih bit će pozitivan primjer za naše zemlje. Također, jedan će KUD hrvatske manjine nastupiti na smotri folklora koje organizira srpska manjina u Hrvatskoj u desetom mjesecu. A u kolovozu će jedan srpski KUD s područja Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema gostovati na danima Hrvata u Srbiji“, rekao je Jeremić.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je rekla kako suradnja postoji dulje vrijeme ali da ona mora biti konkretnija i učestalija.

„HNV se raduje ovoj suradnji i vjerujemo kako ćemo ubuduće javnosti dvije zemlje vidjeti više pozitivnih stvari“, rekla je Vojnić.

Poslije sastanaka u Subotici vodstva dviju manjina pratilo je utakmicu njihovih nogometnih reprezentacija, koja je održana na terenu NK „Tavankut“.

Utakmica reprezentacija dviju manjina odigrana je točno tri godine poslije prvoga susreta u Vukovaru, kada su Hrvati iz Vojvodine također pobijedili, tada s 4:0. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene