Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrana, nova meta terorista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna zajednica morat će odgovoriti na nove oblike terorističke prijetnje kakvo je masovno trovanje hrane ili vode, stoji u izvješću o kojem će, između ostalog, u Hanoju tijekom vikenda raspravljati čenici Foruma za suradnju Azije i Pacifika (APEC).

Dokument, čiju je kopiju pribavila agencija AFP, napominje da terorizam ostaje najveća "prijetnja" i da "neprestance evoluira" u Aziji koja je već bila poprište atentata sa stotinama mrtvih, poglavito na Baliju (indonezijski otok) te u indijskom Bombaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Ilustracija tragedija u Punjabu Djevojčica (10) umrla nakon što je pojela tortu na svojem rođendanu: "Rekla je da je jako žedna. Tijelo je bilo sve hladnije"

APEC broji 21 zemlju članicu i godišnji summit u subotu i nedjelju u Vijetnamu okupit će, između ostalih i američkog predsjednika Georgea W. Busha, ruskog Vladimira Putina, kineskog Hua Jintaoa te japanskog premijera Shinzoa Abea.

"Ako teroristi napadnu prehrambeni lanac ili zatruju rezerve vode, to će ubrzati paniku i morat ćemo uspostaviti mehanizam kako bismo zaustavili" tu pojavu, kazao je za AFP jedan od autora izvješća u kojem SAD upozorava na "nove" opasnosti "namjernog" trovanja prehrambenog lanca.

Mjere sigurnosti zahtijevat će suradnju glavnih aktera u lancu
proizvodnje hrane od proizvođača do transportera, kazao je izvor.

APEC je regionalni blok koji zastupa slobodnu razmjenu u području Pacifika no sastanci na vrhu sve se češće vode oko pitanja sigurnosti nakon atentata 11. rujna 2001. u Sjedinjenim Državama. 


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene