Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

OSUDILI REZOLUCIJU

Hrvatski narodni sabor BiH o rezuluciji Bundestaga: "Poziv na rušenje Daytonskog sporazuma"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH ocijenio je u petak pozivom na rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma današnju rezoluciju njemačkog Bundestaga o BiH, kojom se od njemačke vlade traži intenziviranje angažmana u Bosni i Hercegovini.

Bundestag je velikom većinom glasova zastupnika odobrio ponovno slanje vojnika Bundeswehra u sigurnosnu misiju Europske unije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini te je istodobno prihvatio rezoluciju o Bosni i Hercegovini.

U reakciji na rezoluciju njemačkog Bundestaga, čije je donošenje inicirao zastupnik bošnjačkih korijena Adis Ahmetović, u kojoj se osuđuju nacionalistička stremljenja bošnjačke, hrvatske i srpske strane te se zbog separatističkih aktivnosti osuđuju srpski i hrvatski dužnosnik Milorad Dodik i Dragan Čović, kaže se da ona de facto predstavlja "poziv na rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma za kojeg se upravo Njemačka zalagala 1995.".

"Model federalizma i institucionalne ravnopravnosti kroz legitimne političke predstavnike temelj je Daytona i jedini jamac za europsku Bosnu i Hercegovinu", navodi se u reakciji HNS-a BiH.

HNS BiH također navodi kako njemačke vlasti "ne poznaju ili odbijaju prihvatiti činjenice o Bosni i Hercegovini i prirodi njezinog multinacionalizma i ravnopravnosti konstitutivnih naroda". Uz to, HNS BiH poziva Ahmetovića i ostale zastupnike Bundestaga da sličan dokument predlože Belgiji, te ga dostave bivšem premijeru i aktualnom predsjedniku Europskog vijeća.

"Predlažemo svim zastupnicima Bundestaga koji su podržali rezoluciju predloženu od radikalnog bošnjačkog unitariste (Adisa Ahmetovića) da identičnu rezoluciju upute gospodinu Charlesu Michelu i državi Belgiji. Mi odgovor na to već znamo", naveli su u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u bratuncu Dodik u kampanji: Protivi se suživotu i reformama, a Srebrenicu naziva "propagandom"

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović na samitu NATO-a POSLAO UPOZORENJE Milanović pred šefovima država članica NATO-a: "Destabilizacija BiH imat će ozbiljne implikacije za širu regiju i NATO..."

Njemački Bundestag u petak je odobrio slanje malog kontigenta svojih vojnih snaga u Europsku mirovnu misiju u BiH, te su rezolucijom podržali izricanje sankcija za osobe koje teže destabilizaciji i ugrožavanju teritorijalne suverenosti BiH.

Od političkih vodstava Srbije i Hrvatske traže distanciranje od separatističkih snaga u BiH.

Svoje protivljenje jednostranoj rezoluciji o BiH ranije je iskazao SPD-ov Josip Juratović navodeći da je uz Milorada Dodika i Dragana Čovića nepravedno izostavljen vodeći bošnjački političar Bakir Izetbegović.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene