Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druga utrka

Clinton u utrci za Bijelu kuću, borit će se za obične Amerikance

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hillary Clinton obećala je u nedjelju da će se boriti za obične Amerikance, krenuvši u dugoočeklivanu drugu utrku za Bijelu kuću kao najizgledniji kandidat Demokratske stranke.

"Obični Amerikanci trebaju svoga zagovornika. Želim biti taj zagovornik", rekla je Clinton u video poruci objavljenoj na internetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brutalna poveznica Bolje je da Hillary Clinton ovo ne vidi: Google opet nehotice 'kuha' nevolje Slika nije dostupna Zamrznuta scena PROŠLO JE 5 GODINA Nakon ubojstva Bin Ladena promijenila se jedna važna stvar

"Amerikanci su uspjeli pobjediti tešku gospodarsku krizu, ali najjače karte i dalje drže oni na vrhu", dodala je.

Clinton, koja je prvu demokratsku nominaciju izgubila 2009. od Baracka Obame, trebala bi uskoro otputovati u američku saveznu državu Iowu, prvu u kojoj će se početkom 2016. održati stranački predizbori.

"Sada je i službeno: Hillary se kandidira za predsjednicu", rekao je njezin savjetnik John Podesta u emailu poslanom pristašama neuspjele nominacije 2008.

Njezina kampanja za predstojeće izbore koji će se održati u studenome 2016. fokusirat će se na borbu protiv ekonomske nejednakosti te na povijesnu prirodu njezine želje da postane prva predsjednica Sjedinjenih Država, kazali su njezini savjetnici.

No s obzirom na to da je već više desetljeća u fokusu javnosti, najprije kao supruga bivšega američkog predsjednika Billa Clintona, potom kao američka senatorica te na kraju kao državna tajnica, morala bi se više usredotočiti na približavanje običnim malim ljudima, njezinim potencijalnim biračima, smatraju promatrači.

Čak i prije službene objave nominacije, potencijalni republikanski suparnici obrušili su se na Clinton. Bivši guverner Floride Jeb Bush kritizirao ju je zbog vođenja američke vanjske politike dok je bila državna tajnica.

"Treba nam bolja vanjska politika od one Obama-Clinton koja je naštetila odnosima s našim saveznicima i ojačala naše neprijatelje", rekao je Bush.

Republikanski senator iz Kentuckya Rand Paul izjavio je da ono što je Hillary Clinton pokazala tijekom mandata državne tajnice dovodi u pitanje njezinu kvalificiranost za predsjednicu države.

Paul je ponovio stare kritike njezina pristupa napadu na američki konzulat u Bengaziju 2012. i nedavna pitanja u vezi stranih donacija humanitarnoj zakladi koju je osnovala sa svojim suprugom, bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom.

"Clintoni su poznati po tome da smatraju da su iznad zakona", rekao je za CNN senator Kentuckyja, koji je nedavno objavio svoju kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke i po mnogima je favorit. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene