Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hillary Clinton optužila je u četvrtak Donalda Trumpa da je prekršio zabranu trgovanja s Kubom potkrepljujući to istragom Newsweeka koja prikazuje 68.000 dolara troškova njegove tvrtke za nekretnine na Kubi.


'Stavio je svoje osobne i profesionalne interese ispred zakona, vrijednosti i politike Sedinjenih Država', izjavila je demokratska kandidatkinja za Bijelu kuću Hillary Clinton u Chicagu novinarima u pratnji.

Vezani članci Donald Trump Zadnji trzaji prije odlaska iz Bijele kuće: Trump vratio Kubu na popis zemalja - sponzora terorizma Prosvjednici pred zgradom Kongresa u Washingtonu Američka sutkinja hrvatskih korijena za DNEVNIK.hr: "Fanatizam do kojeg je Trump doveo podsjeća na mračna razdoblja povijesti"

Novac su, po Newsweeku, 1998. godine potrošili šefovi hotela i kazina Trump na putu na Kubi gdje se ta organizacija nadala utaboriti. Kako bi se zaobišla zabrana trošenja novca na otoku, sredstva su prošla kroz savjetodavnu tvrtku Seven Arrows Investment and Development Corp, predstavljena kao dobrotvorna djela.

Direktorica kampanje Donalda Trumpa Kellyanne Conway neizravno je priznala da je embargo prekršen.

'Prema novinskom članku, uviđam da su potrošili novac 1998.', rekla je ona na tv-postaji ABC, dodajući da je Donald Trump 'odlučio ne investirati ondje' te kako ostaje 'vrlo kritičan' spram Kube i režima braće Castro.

Američki trgovinski embargo protiv Kube, uveden 60-ih godina, ostaje na snazi, usprkos angažiranoj politici približavanja Baracka Obame, zbog protivljenja republikanske većine u Kongresu.

No, Hillary Clinton i Barack Obama skloni su njegovu ukidanju.

'Bila sam jako sklona otvaranju kad sam bila državna tajnica, pozdravila sam inicijativu predsjednika Obame i nastavit ću je kad budem predsjednica', rekla je ona u četvrtak. (Hina)