Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u BiH

HDZ BiH: Čović dobio potporu dvije trećine Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dragan Čović, kandidat HDZ-a BiH za hrvatskoga člana BiH Predsjedništva dobio je potporu dvije trećine glasova Hrvata koji su izašli na nedjeljne opće izbore u toj zemlji, izjavio je pročelnik Izvršnog izbornog stožera HDZ-a BiH Nevenko Herceg.

Herceg je u izravnome televizijskome javljanju iz stožera HDZ-a BiH rekao da se za proglašenje Čovićeve pobjede moraju pričekati podatci iz općina s većinskim bošnjačkim biračkim tijelom gdje je dio birača, po njegovim tvrdnjama, putem stranačkoga inženjeringa podržao druge hrvatske kandidate.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRONAŠLI ZAJEDNIČKA STAJALIŠTA Dodik i Čović dogovorili političku suradnju: "SNSD neće u strukture vlasti bez HDZ-a i HDZ neće bez nas" Premijer Andrej Plenković IZBORI U BIH Plenković čestitao Čoviću i pozdravio Schmidtove intervencije: "Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata"

"Prvi preliminarni rezultati govore da naš kandidat uvjerljivo vodi na većinskim hrvatskim područjima. Ta je potpora dvotrećinska, a negdje kao u Širokom Brijegu ima 80 posto potpore. Pobijedio je i u Rami kao jednoj od utvrda HDZ-a 1990", rekao je Herceg.

Pritom je optužio SDP BiH da je usmjeravao dio bošnjačkih birača da glasuju za druge kandidate, a u medijima se spominjalo da će to biti slučaj s kandidatom HDZ-a 1990. Martinom Ragužem.

SDA: Izetbegović uvjerljivo vodi u izborima za Predsjedništvo BiH

"Možemo reći da će Čović biti predsjednik ukoliko ne bude izbornog inženjeringa, odnosno prelijevanja glasova s bošnjačkih područja. Nažalost oni koji su dosad u dva izborna ciklusa sudjelovali i kreirali taj izborni inženjering, sada se pojavljuju kao kreatori pokušaja trećeg izbornog inženjeringa", dodao je Herceg.

Potvrdio je kako se to odnosi na biračko tijelo SDP-a BiH.

Herceg je izrazio i zadovoljstvo s izlaznošću hrvatskih birača u odnosu na izbore 2010., kazavši da je nešto manji odziv nego na bošnjačkim ili srpskim područjima ipak rezultat 'frustracije jer se ne priznaje izborna volja'.

Prema redoslijedu brojanja u izbornim povjerenstvima, prvo će se znati podaci o izboru članova BiH Predsjedništva, a kasnije i parlamenta države BiH i entiteta te skupština deset županija u Federaciji BiH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene