Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CNN doznaje od obavještajaca

Hamburška ćelija u srcu Al Qaidine urote protiv Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina militantnih islamista iz njemačkoga grada Hamburga navodno je u središtu nedavne Al Qaidine urote za izvođenje koordiniranih terorističkih napada na europske gradove, izvješćuje CNN citirajući zapadne obavještajne dužnosnike.

Zapadni obavještajni dužnosnici kažu da su za urotu saznali kada je Ahmed Sidiqi, njemački državljanin afganistanskog podrijetla, uhićen u Afganistanu u srpnju i odveden u američku zračnu bazu Bagram, kraj Kabula, na ispitivanje. On nije optužen a obavještajni izvori u Njemačkoj kažu da surađuje u istrazi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab Al Qaida preuzela odgovornost za napad na zrakoplov Slika nije dostupna Saleh al Somali Saveznici: U napadu ubijen planer al-Qaide

Početkom 2009., Sidiqi i još 10 osoba otputovalo je iz Hamburga u plemenska područja Pakistana, gdje se većina pridružila skupini islamista koja se borila sa snagama SAD i NATO-a preko granice u Afganistanu, prema njemačkim obavještajnim dužnosnicima.

>> Teroristička prijetnja: Berlin, Pariz i Rim uputili umirujuće poruke

>> Eiffelov toranj i Berlinski kolodvor na popisu ciljeva Al Qaide

Sidiqi je rekao američkim istražiteljima da je barem jedan od članova njegova skupine trebao biti među izvršiteljima napada u Europi, dok su drugi članovi pomagali u planiranju napada, rekao je europski protuteroristički dužnosnik za CNN. Sidiqi u cijelosti surađuje s američkim vlastima, a njemačke vlasti očekuju da će im biti omogućen pristup Sidiqiju u sljedećih nekoliko dana, kažu njemački obavještajni izvori.

Njemački dužnosnici kažu da su svi članovi skupine iz Hamburga unovačeni u džamiji Taiba u Hamburgu. U istu džamiju, koji se tada zvala Al Quds, 1990-ih godina dolazio je glavni otmičar u terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001. - Mohammed Atta.

Ključna osoba je prijatelj Mohammeda Atte

Prijatelj Mohammeda Atte iz tih dana, pojavljuje se kao ključni protagonist u novoj uroti, rekli su europski obavještajni dužnosnici.

Naamen Meziche (40), francuski državljanin alžirskog podrijetla, uvjeravao je brojne mlade ljude koji su molili u džamiji Taiba da krenu u 'džihad' (sveti rat), prema dužnosnicima. Njegovo trenutačno boravište je nepoznato a vjeruje se da je u pograničnom području Afganistana i Pakistana. Mezicheova supruga rekla je CNN-u da je on u inozemstvu.

Sidiqijeva skupina oformila se krajem 2008., te se se na različite načine prebacila u Pakistan, gdje su se pridružili Islamskom pokretu Uzbekistana (IMU), uzbečkoj militantnoj skupini koja ima jake veze s Al Qaidom, kazali su njemački obavještajni dužnosnici.

U Sidiqijevoj skupini bio je Rami Makanesi (25), njemački državljanin sirijskog podrijetla, te Shahab Dashti, njemački državljanin iranskog porijekla, koji se pojavljuje na video snimci IMU-a krajem 2009., kako mašući nožem i pištoljem, poziva druge Nijemce da se pridruže 'džihadu' protiv američkih snaga u Afganistanu.

Vježbali napad raketnim bacačem i automatskim oružjem

Nekoliko drugih njemačkih državljana pojavljuje se na video snimci u vježbi gađanja oružjem. Na nekoliko prizora s te snimke skupina napada neprijateljske položaje s raketnim bacačima i automatskim oružjem, što su borbene vještine za koje zapadni protuteroristički dužnosnici strahuju da bi se mogla rabiti u napadima na gradove u stilu napada na indijski Mumbai u studenom 2008. Tada je više od 170 ljudi ubijeno u napadu na hotele i druge 'mekane mete', koji su izveli pripadnici pakistanske terorističke skupine 'Lashkar e Tayyiba'.

Imam džamije Taiba u Hamburgu je Mamoun Darkazanlija, njemački poduzetnik podrijetlom iz Sirije. Američka Komisija za 11. rujna utvrdila je njegovu povezanost s financijerima Al Kaide. Španjolske vlasti optužile su ga 2003. za članstvo u Al Kaidi, ali kao njemački državljanin nije bio izručen.

U godinama nakon napada na SAD 11. rujna, džamija Taiba postala je magnet za simpatizere Al Qaide diljem Europe. 'Oni su svi htjeli doći i moliti gdje je molio Mohammed Atta', rekao je jedna njemački obavještajni dužnosnik za CNN.

45 militantnih islamista živi u Hamburgu

Hamburške vlasti zatvorile su džamiju nekoliko tjedana nakon što je Sidiqi uhićen.

U nedavnom izvješću obavještajnih službi u Hamburgu navodi se da 45 militantnih islamista živi slobodno i otvoreno u gradu, te da aktivno podržavaju Al Kaidu.

Visoki prag dokaza koji traži njemački pravni sustav vlastima otežava njihova uhićenja, rekli su njemački dužnosnici za CNN. Osim onih koji aktivno podržavaju Al Kaidu, još 200 islamista koji žive u gradu su opisani da imaju 'nasilne tendencije'.

Visoki njemački dužnosnik za borbu protiv terorizma, rekao je CNN-u da je oko 200 osoba napustilo zemlju nakon 11. rujna 2001. i otišlo na obuku s militantnim skupinama u pograničnoj regiji Afganistana i Pakistana, te da su se desetine njih vratile u Njemačku. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene