Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cjepivo stiže u listopadu

H1N1 zarazna i tjedan dana nakon oboljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neke osobe zaražene virusom H1N1 mogu biti zarazne tjedan dana i više nakon prestanka temperature, što je dulje nego su virolozi mislili, zaključak je dviju studija objavljenih u ponedjeljak u Sjedinjenim Državama.

Američke zdravstvene vlasti preporučaju sada zaraženima da pričekaju 24 sata nakon prestanka vrućice prije nego se vrate na posao ili u školu, kako bi se spriječila mogućnost širenja zaraze. Rezultati ovih dvaju istraživanja od kojih je jedno provedeno u Kanadi, a drugo u Singapuru, upućuju na slične zaključke po kojima 19 do 30 posto zaraženih mogu biti izvor daljnje zaraze osam dana i više nakon prestanka vrućice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sprječavanje zaraze Novo upozorenje zdravstvene organizacije: Četiri cjepiva koja trebate primiti ove godine Epidemija hripavca Epidemija Hripavac se rapidno širi! Redovi za testiranje sve dulji: "To je malo zeznuta bolest jer počne vrlo bezazleno, a onda se pojačava"

Od 43 bolesnika zaraženih virusom H1N1 koji su promatrani tijekom istraživanja, kod osmero ili 19 posto nađen je u krvi živ virus koji se mogao razmnožavati osam dana nakon prestanka vrućice, rekao je Gaston de Serres iz Državnog instituta za javno zdravstvo u Quebecu, u Kanadi na tiskovnoj konferenciji u prigodi 49. godišnje konferencije o antimikrobnim sredstvima i kemoterapiji u San Franciscu. Nakon deset dana, nijedan bolesnik nije imao tragova H1N1 nakon analize virusne kulture.

Cjepivo stiže početkom listopada

Cjepivo protiv gripe H1N1 u SAD-u će biti raspoloživo za tri tjedna, što je ranije od očekivanja, objavio je u ponedjeljak ravnatelj američke epidemiološke službe - Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC). 'Mislimo da bi prve doza nekog oblika cjepiva trebale biti dostupne za otprilike tri tjedna,' rekao je Dr. Thomas Frieden, ravnatelj CDC-a u sjedištu u Atlanti. Ranije predviđanja CDC-a bila su da će cjepivo biti dostupno tek sredinom ili krajem listopada.

Frieden rekao da cjepivo osigurava imunitet od virusa osam do 10 dana nakon primanja. Vijest o cjepivu protiv H1N1, svinjske gripe, dolazi tjedan dana nakon što su istraživači zaključili da će jedna doza cjepiva biti dovoljna za zaštitu od virusa. Zdravstveni dužnosnici u SAD-u pozivaju trudnice, djecu školske dobi i osobe s kroničnim bolestima, kao što su dijabetes, srčane i plućne bolesti, da se obvezno cijepe protiv svinjske gripe. Frieden je rekao kako izgleda da će zdravstveni radnici moći davati H1N1 cjepivo u isto vrijeme kada budu provodili cijepljenje protiv sezonske gripe.

Simptomi sezonske gripe slični su onima od svinjske gripe, a pacijenti i njihovi skrbnici trebaju ih poznavati, rekao je on. 'Ključna poruke je ista u oba slučaja: Ako ste bolesni, ostanite kući', rekao je. 'Ako ste teško bolesni, što znači da imate problema s disanjem, temperatura vam se vraća ili imate neki od preduvjeta kao što su dijabetes ili ste osoba s posebnim zdravstvenim problemima, kao što su djeca s invaliditetom koji otežava disanje - tada odmah trebate otići svom liječnik', upozorio je Frieden.

>> Gripa H1N1 ozbiljno zaprijetila SAD-u

Kada je u pitanju cjepivo za H1N1 vrijeme ima važnu ulogu, jer je u 11 američkih saveznih država već javljeno o raširenoj pojavi nove gripe. 'Željeli bi imati cjepivo već danas', rekao je Frieden. Također je istakao da cjepiva za gripu imaju visoku sigurnost. 'Doslovno, stotine milijuna ljudi su dobili cjepivo, a svakako će i moja djeca dobiti H1N1 cjepivo kad postane dostupno svima.' Frieden ima dvoje djece su dobi od 5 do 15.

Tri lijeka na tržištu

Istraživači su u nedjelju objavili kako žure s ispitivanjem koktela lijekova protiv gripe, kako bi pokušali spriječiti komplikacije kod visoko rizičnih pacijeneta za gripu H1N1, izvjestio je u ponedjeljak list USA Today. Sva tri lijeka - amantadine, ribavirin i tamiflu - već su na tržištu. Oni su glavni oslonac u liječenju gripe, no izgubili su dosta od svoje djelotovrnosti zbog sposobnosti virusa da nađu novu obrane od antivirusnih lijekova. Istraživači su objavili u nedjelju da bi liječnici mogli slomiti obranu virusa, ako ih koriste zajedno.

Istraživači kažu da je trostruka kombinacija široko djelotvorna protiv mnogih različitih virusa gripe, čak i onih koji su otporni na jedan ili više lijekova. Najveće iznenađenje jest da svaki od ta tri lijeka povećava djelotvornost protiv rezistentnih virusa kada se koristi u kombinaciji, kazao je istraživač Mark Merichard sa Sveučilišta Alabama-Birmigham, na kongresu Američkog društva za mikrobiologiju u San Franciscu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene