Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gužva na poljskoj granici zbog štrajka carinika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velike prometne gužve zabilježene su na većini cesta koje izlaze na istočnu granicu Poljske dok mediji istodobno javljaju o pregovorima s ciljem okončanja štrajka poljskih carinika zbog kojeg je nastao kaos.

Poljski carinici na kontrolnim točkama uzduž granice s Bjelorusijom, Ukrajinom i ruskom enklavom Kalinjingradom, započeli su štrajk u petak.

Pročitajte i ovo Donald Tusk Izbori Poljski nacionalisti pobijedili na lokalnim izborima, ali Tuskova stranka pobijedila u većini regija Ana Malbaša Izbjeglice iz Ukrajine Veliko srce u teškim vremenima: ''Nema Poljaka koji mi nije rekao da je riječ o njihovoj braći i sestrama''

U dugim kolonama na većini tranzitnih graničnih mjesta bilo je 500 vozila, što znači da im treba i do tri dana da uđu ili izađu iz
Poljske.

"Stvari se nisu promijenile, nema konkretnih koraka za rješavanje situacije", rekao je Aleksander Tiščenko, glasnogovornik bjeloruske vlade. "U stvari, te su kolone su sve dulje".

Dosad najduža kolona, 60 kilometara duga, zabilježena je u
ponedjeljak ujutro na graničnoj kontrolnoj točki Kozloviči uzduž autoputa Minsk-Varšava na poljskoj strani granice, rekao je Tiščenko.

Na granici na autocesti koja povezuje Krakow i Kijev, s poljske strane je bilo 800 kamiona u koloni, a s ukrajinske 660.

I dok privatna vozila na nekim mjestima slobodno prolaze, štrajk najviše pogađa kamione.

Štrajk je odgovor na odbijanje poljske vlade da poboljša radne uvjete za carinike nakon što je Poljska postala članicom Shengenskog sporazuma početkom ove godine koji je obvezuje na primjenu kompliciranijh i strožih pravila na granicama.

Štrajkovi, kolektivno bolovanje, izbivanje s radnog mjesta i pregled dokumenata puževim korakom taktike su koje primjenjuju poljski carinici koji traže mjesečno povećanje plaće od 1.500 zlota (3,000 kuna), raniji odlazak u mirovinu i bolju zaštitu od napada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene