Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKA SE DRUGI KRUG

BURNI IZBORI U EU PARLAMENTU Neviđeni politički salto liberala lansirao kao glavnog favorita - konzervativca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Antoniju Tajaniju, europarlamentarcu veteranu i dugogodišnjem suradniku bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, pozicija šefa Europskog parlamenta gotovo je zajamčena nakon što su 11-satni pregovori između Manfreda Webera, čelnika EPP-a, i Guya Verhofstadta rezultirali povlačenjem potonjeg u korist novog saveza.

Europski parlament danas bira svojeg novog predsjednika, koji će zamijeniti Martina Schulza nakon pet godina na čelu te institucije. U prvom je krugu glasovanja sedam službenih kandidata, no ako se predsjednik ne izabere u prvom krugu, broj kandidata može se promijeniti (neki od njih mogu odustati ili mogu biti nominirani novi kandidati.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Tomislav Tomašević Nakon izbora Tomašević o Grmoji kao mandataru: "Mi nismo ti koji postavljaju uvjete"

Parlament broji 751 zastupnika, a za pobjedu je potrebno osvojiti apsolutnu većinu važećih glasova. Kandidaturu su uoči glasovanja istaknuli Talijanka Eleonora Forenza iz Konfederalnog kluba zastupnika Ujedinjene Europske ljevice i Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL), Britanka Jean Lambert (Zeleni/Europski slobodni savez), Talijan Gianni Pittella iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u EP-u (S&D), Laurenţiu Rebega, rumunjski zastupnik iz Kluba zastupnika Europa nacija i sloboda, Helga Stevens, belgijska zastupnica iz redova Europskih konzervativaca i reformista (ECR), Antonio Tajani iz Europske pučke stranke (kršćanski demokrati, EPP), najveće grupacije u Parlamentu, i Guy Verhofstadt iz Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE).

Predsjednikom postaje kandidat s apsolutnom većinom glasova (50 posto plus jedan). Ako nakon tri kruga glasovanja nijedan kandidat ne ostvari apsolutnu većinu glasova, u četvrtom krugu sudjeluju samo dva zastupnika koja su ostvarila najveći broj glasova u trećem krugu. U slučaju neodlučenog rezultata glasovanja izabranim se proglašava stariji kandidat. Nevažeći ili prazni listići ne uzimaju se u obzir. 

Uoči jutrošnjeg glasovanja Tajani je praktički osigurao pobjedu jer je Verhofstadt pristao odustati od daljnje utrke, ostavljajući EPP-ovu kandidatu čist put do pobjede.

Naime, EPP je s ALDE-om sklopio neformalni savez pa je Tajani prvi krug završio s 274 glasa, dok je Gianni Pittella iz S&D-a dobio 183 glasa. Parlament broji 751 zastupnika, a za pobjedu je potrebno osvojiti apsolutnu većinu važećih glasova, piše Politico.

U drugom je krugu Tajani dobio 287 glasova, a Pittella 200. Važećih glasova u drugom je krugu bilo 691 pa je Tajaniju za pobjedu trebalo 346 glasova. Budući da ni u drugom krugu nijedan kandidat nije osvojio apsolutnu većinu važećih glasova, uslijedit će treći krug, čiji će rezultati biti poznati oko 19 sati.

Tajaniju, europarlamentarcu veteranu i dugogodišnjem suradniku bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, pobjeda je, smatraju u Politicu, gotovo zajamčena nakon što su 11-satni pregovori između Manfreda Webera, čelnika EPP-a, i Verhofstadta, rezultirali povlačenjem potonjeg u korist novog saveza.

Ako Tajani pobijedi, bit će to nova era u upravljanju Europskom unijom. Partnerstvo između EPP-a i liberala zadnji je put zabilježeno 2004. godine, kad su se udružili i istaknuli Josepa Borrella Fontellesa kao predsjednika Europskog parlamenta.

Verhofstadt bi zauzvrat mogao zamijeniti Donalda Tuska na mjestu predsjednika Europskog vijeća, a zastupnik iz redova ALDE-a mogao bi dobiti potpredsjedničko mjesto u Europskom parlamentu. 

Na ovaj je potez burno reagirala potpredsjednica i glasnogovornica socijaldemokrata Tanja Fajon, koja je Verhofstadta zbog njegove potpore Tajaniju optužila za "političku nedosljednost", a njegov je potez nazvala "spektakularnim saltom".

"Od Beppa Grilla do Berlusconija u manje od tjedan dana, Verhofstadt je dodatno dokazao svoju političku nedosljednost, izvevši spektakularni salto", priopćila je Fajon. Nakon što je, nastavila je Fajon, Verhofstadt pokušao izvesti tragikomični potez s populističkim pokretom Pet zvjezdica kako bi povećao osobne šanse za pobjedu, sada je sklopio sporazum s Berlusconijevim čovjekom u Bruxellesu, kandidatom EPP-a Tajanijem.

Po njezinim riječima, socijaldemokrati su liberalima ponudili proeuropski sporazum na koji nisu dobili odgovor, a čini se, tvrdi Tajani, da Verhofstadt o tome nije obavijestio svoje kolege. Također je izrazila uvjerenje da je ovom parlamentu potrebna "ambicioznija i transparetnija većina", prenosi Hina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene