Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TTIPleaks

'POVJERLJIVO' Greenpeace objavio dokumente o trgovinskom sporazumu SAD-a i EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Greenpeace je objavio informaciju kako je došao u posjed dokumenata koji pokazuju kako planirani trgovinski sporazum između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država predstavlja ogroman rizik za sigurnost klime, okoliša, kao i potrošača na koje se odnosi.

Greenpeace je objavio analizu pregovora oko trgovinskog sporazuma koji bi uskoro trebali potpisati SAD i EU, kao i dulju dokumentaciju nazvanu #TTIPleaks

Pročitajte i ovo Prosvjed Greenpeacea Širili antirusku propagandu Nova nepoželjna organizacija u Rusiji: "Pokušali su se miješati u unutarnje poslove države" Ilustracija Najavljena žalba Medvjedima se baš loše piše u još jednoj europskoj zemlji: Vraća se potraga za trofejem?

Iako, kako navode, ne posjeduju dokument Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) u cijelosti, na javno održanoj press konferenciji obrazložili su najvažnije dijelove dokumenta, te na 13 stranica objasnili do čega bi, ukoliko se pregovori nastave u dosadašnjem smjeru, moglo doći. U objavljenim dokumentima tako stoji da bi s obzirom na Ugovor, globalno zdravlje ljudi kao i zaštita okoliša mogli biti izuzetno ugroženi.

S obzirom na sastav Ugovora TTIP, Greenpeace napominje kako bi se uloga i vrijednost, ukoliko isti bude proveden, odredbe Europske unije, koja sadržava mjere predostrožnosti kao i regularne postupke za uklanjanje opasnih kemikalija s tržišta, znatno umanjila, a cijelom tržištu prijeti ugroza od strane pristupa procjene rizika koju zagovara kemijska industrija Sjedinjenih Američkih Država, kojoj je cilj unaprijediti upravljanje opasnim kemikalijama, ali ne i njihovo trajno sklanjanje s tržišta.

U poglavlju o sanitarnim i fitosanitarnim mjerama zaštite, prijedlozi američke delegacije odnose se na 'proizvode moderne poljoprivredne tehnologije', koji jasno ukazuju pritisak od strane SAD-a čiji je cilj oslobađanje, odnosno ukidanje trgovinskih barijera za razvoj genetski modificiranih organizama (GMO).

Poglavlje sadržava uredbu prema kojoj bi se odredbe o ukidanju trgovinskih barijera odnosile i na inicijativu 'Global Low Level Presence', a koja se odnosi na kontaminaciju poljoprivrednih proizvoda od GMO-a.

Ostali dijelovi dokumenta koji se odnose na uredbe TTIP-a, kako navodi Greenpeaceu, omogućit će korporacijama i drugim akterima neograničeni pristup regulatornim, odnosno savjetodavnim procesima s obje strane Atlantika, a u slučaju spora, omogućit će podnositelju žalbe da sam odabere forum koji će raspravljati o sporu. Iz Greenpeacea navode kako će to nesumnjivo dovesti do 'forum šopinga', odnosno potkupljivanja 'suda' od jedne ili druge strane što pak dovodi do korupcije.

Iako se pregovori o trgovini uglavnom odvijaju iza zatvorenih vrata, kako bi se spriječio vanjski utjecaj, među dokumentima koji su pušteni u javnost jasno je naznačeno da se obje strane pregovarača (EU i SAD) moraju konzultirati s industrijskim i trgovačkim društvima prije donošenja odluka.

U poglavlju TTIP ugovora koji se odnosi na poljoprivredu opisani su načini na koje SAD i EU podržavaju razvoj poljoprivrede na svojem teritoriju. No u praksi, puno dalje od Ugovora ispisanog na papiru, poljoprivredna 'filozofija' jedne i druge strane razlikuje se do mjere na gotovo da i nema zajedničkih točaka. Zbog velikih razlika između stranaka ugovora, EU i SAD se ne mogu se dogovoriti o načinu za rješavanje tih razlika.

EU želi da se u sporazumu ustvrdi da ništa neće spriječiti stranke sporazuma da poduzmu mjere potrebne za postizanje legitimnih ciljeva, kao što su promicanje i zaštita javnog zdravlja, sigurnosti, okoliša, javne i kulturne raznolikosti. SAD, s druge strane, smatra da takve mjere 'trgovinski iskrivljenima' i traži niže standarde zaštite.

Poglavlje regulatorne suradnje ima za cilj Ujednačavanje europskih i američkih propisa bez obzira na pitanje udjela. Odredbe o kojima se raspravlja u poglavlju pojašnjavaju da će stroža pravila, bilo od strane EU ili SAD-a, biti pomno ispitana te prije zaključivanja Ugovora revidirana, napominju iz Greenpeacea.

Također napominju da pokušaji usklađivanje različitih regulacijskih sustava mogu imati temeljne posljedice na domaće politike. Odredbe kojima je cilj povećati uključenost privatnog sektora u regulatorne politike najviše će koristi poslovnim lobijima.

Iako ugovor o tehničkim preprekama u trgovini (TBT) već postoji kao sastavni dio sporazuma Svjetske trgovinske organizacije, u Ugovoru TTIP-a, navodi Greenpeace, omogućit će industrijama neograničeni pristup regulatornim procesima (među kojima i odredbe o štetnim proizvodima) svake države članice.

Poglavlje sanitarnih mjera ugovora TTIP odnosi se na djelovanje kojim se želi zaštititi sigurnost hrane i zdravlje biljnog i životinjskog svijeta. Američko izaslanstvo predlaže uvođenje novog paragrafa za ovo poglavlje, koje bi se zvalo 'Znanost i rizik'. Prema scenariju kojeg predlažu, propisi za zaštitu ljudi, životinja, biljaka i čitav okoliš trebaju biti doneseni u skladu s istraživanjima koja moraju biti provedena, kako predlažu, izlaganjem ljudi, životinja i biljaka stvarnom prijetnjama odnosno trebaju neko vrijeme biti izloženi proizvodima okarakteriziranima kao 'opasni po zdravlja'. Tek tada se može potvrditi prava ugroza tih proizvoda.

11:00 - U tijeku je konferencija za novinare organizacije Greenpeace na kojoj će biti objavljena analiza pregovora oko TTIP-a, kao i objavljeni dokumenti koji dokazuju kako ti pregovori idu na štetu okoliša i potrošača. Nizozemski Greenpeace je izjavio kako će dokumente objaviti online.

10:00 - Greenpeace tvrdi kako će objaviti 248 stranica strogo povjerljivih dokumenata kojima će rasvijetliti pregovore oko Transatlantskog trgovinskog i investicijskog parterstva (TTIP) kao ambiciozne prijetnje koju obje strane - SAD i EU žele dogovoriti do kraja ove godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene