Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko preslagivanje

Grčki izbori: Neonacistička stranka Zlatna zora ulazi u parlament

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzervativna stranka Nova demokracija osvaja 21,2 posto glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, koji će donijeti veliko preslagivanje na grčkoj političkoj sceni, pokazuju rezultati nakon prebrojavanja glasova s 15 posto birališta.

Koalicija radikalnih ljevičara Siriza na drugom je mjestu s 14,99 posto glasova, a treći je s 14,83 posto socijalistički PASOK, koji je doživio povijesni poraz. Iako će biti relativni pobjednik izbora, ovo je i za Novu demokraciju najlošiji rezultat ikada.

Razočarani i gnjevni teškom financijskom krizom i strogim mjerama štednje, birači su teško kaznili dvije stožerne stranke grčke političke scene koje se izmijenjuju na vlasti već 40 godina. PASOK je osvojio 44 posto glasova na parlamentarnim izborima 2009. godine, a Nova demokracija 33,5 posto, što znači da su te dvije stranke s kombiniranih 77,5 posto glasova s posljednjih izbora pale za četrdesetak posto na ovima.

Analitičari ocijenjuju da je Grčka doživjela politički potres i da je čekaju teški i dugi pregovori o osnivanju buduće vlade, što je potvrdio i čelnik PASOK-a Evangelos Venizelos koji je, pošto mu je stranka pretrpjela povijesni poraz, izjavio da grčki narod nikome nije dao jasan mandat i pozvao na osnivanje vlade nacionalnog jedinstva.

Pročitajte i ovo Zoran Zaev i Alexis Tsipras (Foto: AFP) Tri stoljeća dug sukob Zbog dogovora o "Sjevernoj Makedoniji" oporba mu prijeti izglasavanjem nepovjerenja Slika nije dostupna Ostojić na Facebooku UPOZORENJE MINISTRA 'Dolazi vrijeme u kojem je potrebno posebno paziti imate li zavjese'

Desničarska stranka neovisni Grci osvaja 10,05 posto glasova

Na četvrtom je mjestu zasad desničarska stranka Neovisni Grci koja osvaja 10,05 posto glasova, komunistička stranka KKE dobiva 8,22 posto, neonacistička Zlatna zora 6,74 posto i prvi put ulazi u parlament, a Demokratska ljevica 5,84 posto glasova. Još se tri stranke nalaze na rubu prelaska izbornog praga.

Ovi izbori će odrediti budući smjer zemlje nakon godina teške štednje koja je razljutila birače, ali je bila nužne kako bi se međunarodni kreditori pridobili da Grčkoj daju nove zajmove i spase je od bankrota.

Grčka, koja u potpunosti ovisi o kreditima EU-a i MMF-a, sljedećeg mjeseca mora uvesti još oštrije mjere štednje, ako želi da se nastavi priliv financijske pomoći i spriječi moguće isključenje iz eurozone. Nakon dvije godine krize i dva paketa međunarodne pomoći zemlji da bi izbegla bankrot, Europska unija s velikom pozornošću prati ishode ovih izbora strahujući od političke paralize i preispitivanja mjera poduzetih da se Grčka zadrži u eurozoni. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene