Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grčka obalna straža optužena za zlostavljanje izbjeglica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka vlada namjerava istražiti optužbe za sustavno zlostavljanje izbjeglica koji se u brodovima zateknu u Egejskome moru, objavljeno je u Ateni.

Grčki ministar pomorstva Giorgos Voulgarakis, koji je nadležan za obalnu stražu, najavio je opsežnu istragu odnosa prema izbjeglicama.

Pročitajte i ovo Ilustracija stručnjak upozorava Nisu svi svjesni onoga što je na kocki: "Ako Ukrajina izgubi, milijuni izbjeglica stižu u Europu" Ilustracija problemi u Grčkoj Pojačane kontrole na plažama: Jača pokret protiv ležaljki i suncobrana

Organizacija za zaštitu prava izbjeglica Pro Asyl u ponedjeljak je optužila grčku obalnu stražu za sustavno zlostavljanje izbjeglica.

Grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakogianni u međuvremenu je zatražila od svoje vlade provedbu 'europske politike' prema izbjeglicama.

Odnos prema izbjeglicama posljednjih je dana u Grčkoj postao udarna tema u javnosti.

'Grčka ne može podnijeti više izbjeglica', izjavila je Bakogianni
nakon susreta s predsjednikom vlade Kostasom Karamanlisom.
Prema informacijama glasnogovornika vlade, samo u rujnu u Grčkoj je uhvaćeno 13.000 ilegalnih useljenika.

'Mi ovdje svakog mjeseca pronalazimo više ilegalnih imigranata nego što ih u Njemačku stigne u godinu dana', izjavio je glasnogovornik.

Pro Asyl i jedna skupina grčkih odvjetnika tijekom ljeta su vodili opsežne razgovore sa skupinama i pojedincima povezanima s izbjegličkom problematikom. Prema informacijama koje su pritom prikupili, izbjeglice koje u Grčku stižu uglavnom iz Afrike protjeruju se na nenastanjene otoke ili se ostavljaju na pučini bez ikakve pomoći.

Policija zatvara i maloljetne imigrante u logore u kojima pod
nepodnošljivim uvjetima čekaju protjerivanje. Nitko ne razgovara s izbjeglicama o njihovim pravama niti im se omogućava angažiranje odvjetnika, čime obalna straža krši međunarodna prava, tvrdi Pro Asyl.

Organizacija je izvijestila i o slučaju kad je jedan izbjeglica bio
podvrgnut fingiranom strijeljanju. Muškarac, koji je mučen na otoku Chiosu, svjedočio je i o tome kako su ga policajci tukli štapom, gurali mu glavu u kantu s vodom i navlačili mu plastičnu vrećicu preko glave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene