Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stravičan tretman

FOTO Djeca s invaliditetom žive zaključana u kavezima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devetogodišnja djevojčica ustaje i ljulja se naprijed-nazad, buljeći kroz rešetke drvenog kaveza. Kada se vrata otvore, ona skoči na kameni pod i zagrli medicinsku sestru...

Pojedina djeca s invaliditetom koja žive u jednom državnom domu u Grčkoj su zaključana u kaveze. Osoblje kaže da žele poboljšati uvijete, ali za to dobivaju malo novca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore

Devetogodišnja Jenny ustaje i ljulja se naprijed-nazad, buljeći kroz rešetke drvenog kaveza. Kada se vrata otvore, Jenny skoči na kameni pod i zagrli medicinsku sestru. Ali nekoliko minuta kasnije, dopušta joj da je ponovno zaključa u kavez, piše BBC.

Navikla je na kavez jer je to njezin dom od kad je imala dvije godine. Jenny je dijagnosticiran autizam i živi u državnoj instituciji za osobe s invaliditetom u grčkom gradu Lechaina. Ondje živi još 65 osoba s poteškoćama u razvoju i mnogi od njih su smješteni u kaveze. Veću djece napustili su roditelji.

20-godišnji Fotis s Downovim sindromom, spava u maloj ćeliji odvojenoj od drugih stanovnika rešetkama i zaključanim vratima. U njegovoj se ćeliji nalazi samo jedan krevet.

VIDEO Inspirativna snimka koja bi vas mogla navesti da se zapitate

S više od 65 pacijenata bavi se samo šest zaposlenika. Na loše uvjete ove institucije upozorila je tamošnju vlast, još prije pet godina, skupina europskih volontera koji su ondje proveli nekoliko mjeseci.

Jedna od njih bila je portugalska studentica psihologije Catarina Neves. 'Prvog dana ondje bila sam potpuno šokirana. Nikada nisam mogla zamisliti da ćemo u modernoj europskoj državi imati ovakvu situaciju. Još me više iznenadilo što se osoblje ponašalo kao da je to normalno', rekla je Neves.

Volonteri su napisali svoja iskustva u dokumentu kojeg su poslali političarima, službenicima Europske unije i svim organizacijama za ljudska prava. S vremena na vrijeme primili su odgovore u kojima im se zahvaljuje na mailu, ali ne obećava ni jedna konkretna aktivnost.

2010. godine pismo volontera zadobilo je pažnju grčkog ombudsmana za prava djece koji je posjetio centar i objavio kritičan izvještaj u kojem je naglasio 'ponižavajuće uvijete života, uskraćivanje skrbi i podrške, korištenje sredstva za smirenje, djecu zavezanu za krevete, korištenje drvenih kaveza, elektronički nadzor, kao i praksu kojom se krše ljudska prava'.

Skrenuo je pažnju i na činjenicu da je nekoliko osoba u instituciji umrlo zbog nedovoljno kvalitetnog nadzora. Na primjer 2006. godine, 15-godišnji se dječak ugušio kada je progutao jedan predmet.

Upravni odbor centra tada je zaključio kako broj zaposlenih ne može dovoljno dobro skrbiti za štićenike, te su odlučili sagraditi bolje kaveze. Ombudsman ih je upozorio kako su kavezi korišteni u te svrhe ilegalni te zatražio od grčke Vlade da odmah poduzmu korake kojom će popraviti situaciju. Ali, pet godina poslije toga, promijene su bile samo površne.

Drvene rešetke su obojane i jedna je soba pretvorena u prostor za igranje. Na 20 pacijenata samo je jedna sestra i centar nema stalno zaposlenog liječnika.

Nova direktorica Gina Tsoukala nije dobila plaću gotovo godinu dana, ali kaže da ne može dati otkaz jer osjeća da duguje pacijentima da ostane i bori se za njih.

'Očito je da ne bi trebali imati kaveze, ali za sada nam je nemoguće raditi bez njih, jer imamo malo zaposlenih. Pojedini pacijenti su autodestruktivni ili agresivni, pa u skladu s preporukom liječnika borave u kavezima, ali međusobno mogu komunicirati', zaključila je Tsoukala.

Fotografije uvijeta u kojima žive ova djeca, možete pogledati na ovom linku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene