Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građanski neposluh

Grci i po četvrti put donose zakon o zabrani pušenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drakonskim kaznama Grci se bore protiv pušenja. Zabranjuju pušenje u zatvorenim javnim prostorima. Kazne su velike, i do deset tisuća eura.

Zabrana pušenja za Grke kao da ne postoji. Zakon su donijeli već tri puta. Svaki put Grci ga ignoriraju, pa je donesen novi četvrti - sa strožim kaznama. 50 do 500 eura za pušača s bilježenjem imena u bazi prekršitelja. Za pravne osobe kazna je od 500 do 10 tisuća eura. 'Idem u restoran i onda čovjek uz mene otpuhuje dim cigare dok ja jedem, bez ikakvog obzira. Neka ide nekamo gdje može jesti i pušiti', kaže bivši pušač Thanasis Pandas.

Pročitajte i ovo 750.000 prometnih prekršaja prošle godine Pokrovitelj Osiguraj.me 750.000 prometnih prekršaja prošle godine: Znate li kolike su kazne za najčešće? Jarun najveća zona bez automobila - 2 Zabrana Na Jarun se više ne smije automobilom, pročelnik Pavuna otkrio kako će Zagrepčani sada do rekreacije i roštilja: "Idealno bi bilo..."

'Odluka je dobra za zdravlje, ali naštetiti će vlasnicima kafića posebno sada, kada su, ionako u krizi. Mislim da bi njima trebalo prepustiti odluku hoće li biti pušački ili ne', smatra Christos Potamianos, koji je i sam pušač. Zabranu pušenja ugostitelji smatraju još jednim udarom na njihovo poslovanje u vremenima krize. 'Iako podupirem zakon koji zabranjuje pušenje, smatram da je vlasnicima kafića trebalo dopustiti izbor. Tako bismo i mi pušači mogli izabrati mjesto kamo ćemo ići', kaže konobarica Artemis Livardarou.

'Prodaja će pasti, to je sigurno. Pušačima se neće dati svako malo izlaziti van kako bi zapalili, pa će neki odlučiti i ne pušiti. Tako da će doći do pada prodaje, a to se već osjeća', istaknuo je Giorgos Miamis, vlasnik trgovine cigaretama. Grci su okorjeli pušači, najveći od svih u Europi. Puši čak 42 posto stanovnika. Cigarete se ne odriču, zakonu usprkos, čak ni u bolnicama. Mnogi pušenje smatraju simbolom nacionalnog prkošenja pravilima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene