Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksplozija bijesa i nevjerice

Gradska vlast šokirala savjetima za žene i trudnice: Kako zadovoljiti supruga i ne biti frustrirana

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon što su ženama, a napose trudnicama i rodiljama, savjetovali da kuhaju, čiste i masiraju muževe, iz gradske vlasti došla je isprika. Slučaj iz Japana, međutim, nije usamljen.

Teško da postoji išta što žena, a posebno novopečena majka voli više nego da joj se kaže kako da zadovolji svog muža?

Ne baš. Ne uopće. Nikako.

Lekcija je to koju je jedan japanski grad naučio na teži način nakon što je izazvao bijes u cijeloj zemlji zbog letaka u kojima su se ženama dijelili savjeti kako da što bolje ugode supruzima.

Grad Onomichi, u japanskoj prefekturi Hirošimi, proveo je veliko istraživanje čiji su rezultati korišteni za izradu letaka za trudnice, koji su kasnije podijeljeni sugrađanima.

Razlika u mozgovima? Pitanje je samo kojim

''Postoje razlike u načinu na koji se muškarci i žene osjećaju i razmišljaju. Jedan od razloga za to je strukturna razlika u mozgovima muškaraca i žena. Poznato je da muškarci djeluju na temelju teorija, a žene na temelju emocija. Važno je razumjeti međusobne razlike i dobro podijeliti uloge", navodi se u letku.

''Muževi i novopečeni očevi vole da im žene zahvale na obavljanju osnovnih zadataka kao što su pranje suđa, mijenjanje pelena i držanje djeteta. Žene bi mogle iritirati svoje muževe ako su zauzete brigom o djetetu, a ne obavljanjem kućanskih poslova, navodi se u letku, koji savjetuje ženama da se ne osjećaju frustrirano bez razloga.

Zaključeno je da postoji mnoge toga što nove majke mogu učiniti kako bi zadovoljile svoje muževe, uključujući masaže, pripremanje ručka svaki dan, brigu o djeci i kućanske poslove, pozdravljanje s "dobro došli kući", a sve popraćeno osmijehom, piše CNN.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizarna pogreška Amerikanci nisu jedini koji su slali povjerljive podatke ruskom savezniku: Jedno slovo stvarno čini razliku

Bijes i nevjerica

Izvještaji lokalnih medija o spornim lecima privukli su pozornost, a na društvenim mrežama buknuli su bijes i nevjerica.

Dovoljno je loše što lokalne vlasti prenose ideju da je briga o djeci posao majke i da će otac kao treća strana biti od pomoći majci.

Želio bih da lokalne vlasti podignu svijest da su i očevi glavni akteri u skrbi za djecu.

Stres je neprijatelj tijekom trudnoće pa zašto onda napadaju samo žene?

Porođaj uzima svoj danak.

Pismo iskusne mame novom tati vjerojatno bi bilo sto milijuna puta korisnije.

Pročitajte i ovo Mađarski turist autom ušao u more Mađar na Viru "Dobro ga išamarati i gurnuti u more": Snimka s Jadrana izazvala bijes

Gradonačelnik porodio ispriku

Neke su to od brojnih reakcija nakon kojih je gradonačelnik Yukihiro Hiratani objavio ispriku rekavši da leci ''nisu u skladu s osjećajima trudnica, rodilja i drugih uključenih u odgoj djece te su izazvali neugodne osjećaje kod mnogih ljudi''.

Dodao je da su prestali distribuirati letke jer "sadrže izraze koji promiču stavove i prakse koje stereotipiziraju rodne uloge."

Neki su na društvenim mrežama istaknuli da koliko god leci bili zapanjujuće mizoginistički, oni predstavljaju stvarnost japanskih zastarjelih rodnih normi i nejednakog tereta koji se stavlja na leđa žena, što je i jedan od razloga, kako se navodi, kontinuiranog pada nataliteta u zemlji.

Reakcije ne prestaju pa mnogi pišu:

Leci i javna anketa na kojoj su se temeljili znače da je to ono što muškarci stvarno misle.

Većina muškaraca misli da je briga o djeci tuđa stvar, žene bi trebale obavljati kućanske poslove.

Pročitajte i ovo Posljedice nevremena u Zagrebu - 9 Ozbiljan bug Veliko curenje osobnih podataka građana Zagreba koji su prijavili štetu od oluje, iz Grada potvrdili problem

Patrijarhat uništava društvo

Japan je i dalje uglavnom patrijarhalno, konzervativno društvo koje je rangirano na 125. mjestu od 146 zemalja u najnovijem Globalnom indeksu rodnog jaza Svjetskog ekonomskog foruma.

Japanska ravnopravnost spolova u politici jedna je od najnižih u svijetu, a prema tom izvješću žene imaju 10 posto mjesta u parlamentu.

Iako se njihov udio u radnoj snazi ​​povećao posljednjih godina, one se u Japanu nalaze na samo 12,9 posto viših ili rukovodećih pozicija u usporedbi s 41 posto u SAD-u i 43 posto u Švedskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Snježana Prijić Samaržija Žene u znanosti: ''Ne uzimaju se u obzir ograničenja društvenih spolnih uloga i očekuju se isti rezultati''

Međutim, Japan nije usamljen ni po brojkama, ni po spornim stavovima, upozoravaju stručnjaci i napominju da je unatoč svim koracima naprijed put do ravnopravnosti još dug.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene