Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u Munchenu da je miješanje nekih zemalja, posebno Rusije, prijetnja integracijama zemalja jugoistočne Europe u EU i NATO.


Sigurnosnu konferenciju u Münchenu prati i reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak, koji izvještava o najnovijem razvoju događaja s te konferencije.

Vezani članci Vladimir Putin i Viktor Medvedčuk (Foto: AFP) "Moskva nema nikakva očekivanja": Putinov saveznik budućem ukrajinskom predsjedniku predložio pomirbu s Rusijom Sergej Lavrov (Foto: AFP) Rusija priprema odgovore na američka pitanja o nuklearnom sporazumu

Njezina izjava uslijedila je uoči skorog susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i nakon što je nedavno rekla da Moskvu vidi kao partnera u stabiliziranju prilika u tom dijelu Starog kontinenta.

"Euroatlantske integracije na meti su nekih zemalja koje se u to nelegitimno miješaju", rekla je Grabar-Kitarović na međunarodnom skupu o Balkanu, uoči početka sigurnosne konferencije u Muenchenu.

Ocijenila je da su EU i NATO izgubili interes za jugoistočnu Europu, pa su oživjele stare nacionalističke i ekspanzionističke vizije, ojačao radikalni islamizam i "generalno uključenost trećih zemalja, posebno Rusije".

"Hrvatska snažno podupire proširenje EU-a i NATO-a, ali i suverenu volju drugih da sami biraju svoje saveznike", rekla je predsjednica.

"Ono što ne toleriramo je miješanje drugih država u donošenje odluka što se događa u nekim susjednim državama", istaknula je spomenuvši kao primjer Crnu Goru. (Hina)