Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska gospodarska komora pozvala je carinski sindikat da odmah prekine štrajk i "prisilno zadržavanje teretnih vozila na graničnim prijelazima".


U izjavi za javnost koju je potpisao predsjednik komore Zdenko Pavček navodi se da su u kolonama na granici s Hrvatskom prijevoznici iz cijele Europe i da to može nanijeti štetu ugledu države i njezinoj ekonomiji.

Vezani članci Granični prijelaz Bregana Neće vrijediti za sve: Neki putnici će smjeti u Sloveniju i bez PCR testa Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni

U javnom pozivu komora poziva vladu da s carinskim sindikatom odmah sjedne za pregovarački stol, a carinike da odmah prekinu svoj prosvjed, te izražava strah da je posrijedi još jedan pokušaj parcijalnog podizanja plaća bez realne materijalne osnove u slovenskim gospodarskim rezultatima.

Sindikat carinika koji je od ponedjeljka u bijelom štrajku zbog
zahtjeva za višim plaćama i traženja da se za djelatnike te službe na granici s Hrvatskom potraže rješenja prije ulaska Hrvatske u EU, kada će doći do kadrovskih redukcija, nešto prije podne u Ljubljani će se sastati na pregovorima s Gregorom Virantom, ministrom javne uprave u vladi premijera Janeza Jnaše, a rezultati razgovora bit će poznati popodne poslije 16 sati.

Virant je u ponedjeljak navečer izjavio da vlada "neće popuštati ucjenama" sindikata, a predstavnici sindikata da neće odustati od svojih zahtjeva, pa je ishod razgovora neizvjestan.