Desetak tisuća ljudi sudjelovalo je u subotu u povorci koja je na poziv ruske Komunističke partije prošetala središtem Moskve u prigodi 98. obljetnice Oktobarske revolucije iz 1917., priopćili su organizatori.


Sudionici povorke koja se s Puškinova trga uputila na Kazališni trg, gdje je postavljena bista Karla Marxa, nedaleko od Kremlja, nosili su crvene zastave s Lenjinovim likom i transparente na kojima su bili istaknuti slogani "Za socijalnu pravednost!", "Za život dostojan tog imena!", izvijestio je AFP.

Vezani članci Vladimir Putin Putin poručio da Rusija poduzima sve što mora u borbi protiv klimatskih promjena: ''Spremni smo predložiti niz zajedničkih projekata'' Ruska vojska, ilustracija Europski dužnosnik smanjio procjene: "Rusija je uz ukrajinsku granicu nagomilala 100.000 vojnika"

"Živio radni narod! Živio pobjednički narod!", izviknuo je pred okupljenima predsjednik KP-a Genadij Zjuganov.

Povorka je krenula nekoliko minuta nakon završetka velike vojne smotre na Crvenome trgu organizirane u sjećanje na povijesnu smotru 7. studenog 1941. čiji su sudionici došli ravno s bojišnice, nekoliko desetaka kilometara od Moskve, iz borbe s nacističkim snagama.

TAJNO PISMO OTKRILO Rusi su planirali London sravniti sa zemljom 

U vojnoj smotri je sudjelovalo više od 6000 ljudi, među njima konjanici, pješaci i ratni veterani te pedesetak oklopnih vozila iz tog doba, izvijestila je moskovska gradska uprava.

"Divljenje koje osjećamo prema pobjednicima tog najokrutnijeg rata u povijesti čovječanstva uvijek će živjeti u našim srcima", istaknuo je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

Vojne smotre na Crvenom trgu održavaju se svake godine od 2003. u znak sjećanja na smotru od 7. studenog 1941.

Ovaj dan koji mnogi Rusi, žaleći za Sovjetskim Savezom, slave kao Dan velike revolucije, neradni je dan u Bjelorusiji i u Kirgistanu, nekadašnjim sovjetskim republikama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook