Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Rastjerivani suzavcem

Godišnjica nemira u Charlottesvilleu obilježena prosvjedima: Okupila se šačica neonacista

Godinu dana nakon nemira u Charlottesvilleu, održana okupljana neonacista i antifašista (Foto: AFP) - 4
Godinu dana nakon nemira u Charlottesvilleu, održana okupljana neonacista i antifašista (Foto: AFP) - 4 Afp
Aktualno Galerija Godinu dana nakon nemira u Charlottesvilleu, održana okupljana neonacista i antifašista (Foto: AFP) - 1 Godinu dana nakon nemira u Charlottesvilleu, održana okupljana neonacista i antifašista (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Godinu dana nakon nemira u Charlottesvilleu, održana okupljana neonacista i antifašista (Foto: AFP) - 2 Godinu dana nakon nemira u Charlottesvilleu, održana okupljana neonacista i antifašista (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Godinu dana nakon nemira u Charlottesvilleu, održana okupljana neonacista i antifašista (Foto: AFP) - 3 Godinu dana nakon nemira u Charlottesvilleu, održana okupljana neonacista i antifašista (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Godinu dana nakon nemira u Charlottesvilleu, održana okupljana neonacista i antifašista (Foto: AFP) - 4 Godinu dana nakon nemira u Charlottesvilleu, održana okupljana neonacista i antifašista (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp +0 Godinu dana nakon nemira u Charlottesvilleu, održana okupljana neonacista i antifašista (Foto: AFP) - 5 Galerija 1/5 >>
Godinu dana nakon krvavih incidenata u Charlottesvilleu, nekolicina neonacista okupila se u nedjelju ispred Bijele kuće pod pojačanim policijskim nadzorom. Nasuprot njih bilo je nekoliko stotina protuprosvjednika, koji su izazvali manje nerede i sukobe s policijom te su rastjerani suzavcem.

Dobili su dopuštenje za povorku od 400 osoba, ali je tijekom poslijepodneva na vašingtonski Trg Lafayette došlo tek dvadesetak bijelih nacista. Među njima bio je i Jason Kessler, organizator događaja, koji je organizirao i prošlogodišnje okupljanje u Charlottesvilleu, tijekom kojeg je ubijena jedna osoba.

Pročitajte i ovo Policija "Bio je to strašan stres" Azijca napali u Zagrebu: "Rekao mi je 'fu*k you China', a onda sam dobio bocom u glavu pa su krenuli udarci..." Uhićen Juraj Mesić koji je rasistički vrijeđao strance u Zagrebu - 9 Nepravomoćna odluka Rasist koji je vrijeđao strance dobio 10 mjeseci zatvora: "Smatram da sam ja žrtva u cijelom slučaju, na mene je pokrenut medijski linč"

Grad Washington dopustio je neformalnoj organizaciji "Unite the Right" (Ujedinimo desnicu) se od 17.30 do 19.30 sati zadrže na trgu, ali je skupina prosvjednika mjesto događanja napustila oko 18 sati.

Kako bi se spriječio svaki kontakt između prosvjednika i protuprosvjednika, raspoređene su policijske snage a nekoliko prometnica bilo je zatvoreno.

Nakon odlaska simpatizera krajnje desnice, policija je pribjegla suzavcu kako bi raspršila dio protuprosvjednika. Naime, protuprosvjednici poznati pod imenom "antifa", ili "antifašisti", su izazvali manje sukobe se policijom, na koju su pucali vatromet, te su na novinare bacali jaja.

U Charlottesvilleu, gdje je "antifa" organizirala prosvjed povodom godišnjice nereda u tom mjestu, sudionici su u nekoliko navrata napadali novinare. DeJuan Hoggard, novinar ABC-a, na svojem je Twitter profilu objavio video u kojem prosvjednici njegovom kamermanu ne daju da snima događaju, te mu režu kabel za snimanje zvuka.

Godinu dana nakon nereda, predsjednik Trump promijenio retoriku

Prošlogodišnje rasističko okupljanje u američkom gradu Charlottesvilleu, također organizirano pod nazivom "Unite the Right", bilo je jedno je od najvećih okupljanja rasista i neonacista u SAD-u proteklih godina. Skandal je nakon tadašnjih nemira izazvao i predsjednik Donald Trump, koji je prvotno odbio nedvosmisleno osuditi nasilje alternativne desnice.

Godinu dana nako nemira, Trump je promijernio retoriku te na na svojem Twitter profilu objavio da su "neredi u Charlottesvilleu rezultirali nerazumnom smrću i podjelom", te je dodao: "Moramo se ujediniti kao nacija. Osuđujem sve vrste rasizma i činove nasilja."

Predsjednikova kći Ivanka Trump je u nedjelju, na godišnjicu nemira u Charlottesvilleu, poručila da u "Sjedinjenim Državama nema mjesta za bijele supremaciste, rasiste i neonaciste."

Povod organiziranja lanjskog prosvjeda bila je odluka gradskog vijeća Charlottesvillea da ukloni kip Roberta E. Leeja (1807.-1870.), generala koji je vodio južnjačku vojsku u američkom Građanskom ratu (1861.-1865.).

Tada je poginula Heather Heyer, a još je 19 osoba ozlijeđeno, nakon što se neonacist James Fields (20) namjerno zaletio automobilom među mnoštvo koje je prosvjedovalo protiv neonacista i rasista. (Hina/B.F.M.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene