Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez dlake na jeziku

Godinu dana od inauguracije: 8 tvitova kojima je Donald Trump šokirao javnost

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Već godinu dana Donald Trump stanovnik je Bijele kuće odakle ne prestaje šokirati svojim porukama. Omiljeni medij preko kojeg komunicira mu je Twitter pa smo izdvojili osam objava s te društvene mreže koje su najviše odjeknule u javnosti.

Američki predsjednik Donald Trump prvi je predsjednik ove svjetske sile koji koristi društvene mreže kako bi se obračunavao ne samo s opozicijom i manjinama u svojoj zemlji nego i medijima, vanjskopolitičkim neprijateljima ali i vanjskopolitičkim partnerima. Živopisnost njegovih objava na Twitteru najbolje dočaravaju sami primjeri.

1. Svađa s dugogodišnjim američkim neprijateljem Sjevernom Korejom ponajviše je u mandatu Donalda Trumpa eskalirala upravo na Twitteru. Ondje je Trump svog suparnika, lidera Sjeverne Koreje Kim Jong Una nazivao svakakvim imenima, prijetio mu, posramljivao tu zemlju, ali i samog Una na osobnoj razini. Jedan od najupečatljivijih tvitova je bio onaj kada je Kim Jong Una nazvao "malim raketnim čovjekom".

Pročitajte i ovo Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate"

"Upravo sam čuo ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje kako drži govor u UN-u. Ako reflektira misli 'malog raketnog čovjeka', neće ih još dugo biti" 

2. Neumjesne kritike na račun Kim Jong Una ljetos jednostavno nisu prestajale, pa je tako i tvit u kojem se Tump osvrće na Kim Jong Unove fizičke osobine također postao jedan od komentiranijih tvitova američkog predsjednika.

"Zašto bi me Kim Jong Un uvrijedio kada bi me nazvao 'starim', a ja njega NIKADA ne bih nazvao 'niskim i debelim'. E pa, jako sam se trudio biti njegov prijatelj - a možda jednog dana to I budem.'

U naletu tvitanja početkom mandata, čak je I izmislio novu riječ - covfere... Mnogi su se tada sprdali da je vjerojatno tvitao dok je bio na wc-u pri čemu je zaspao, a na twiteru je ostala riječ koju je pogreškom nepravilno napisao. Doduše, nikada nije ustanovljeno koja bi to riječ točno trebala biti, a ni Trump se o njoj nije oglasio s više objašnjenja.

3. Veliku zamjerku Trump ima prema medijima. Njegovi obračuni sa svim medijskim objavama koje mu se ne sviđaju završe njegovim proglašavanjem informacije "lažnim vijestima". Tako je već na samom početku svog mandata proglasio NY Times, NBC, ABC, CBS, CNN - medijima koji objavljuju lažne vijesti. Više je puta za pojedine medije u tvitovima "naglasio" da su objavljuju lažne vijesti kada god mu se ono što je napravljeno ne bi svidjelo a o bi htio ponuditi "alternativne činjenice".

4. Na Twitteru ne zaboravlja ni omalovažavati žene. Kao što i pojedine medjije naziva lažnima, tako i umanjuje vrijednost onoga što govore žene nevažno iz koje struke dolaze i koliku težinu imaju njihove riječi. Tako je jednom prozvao "Nevažnu senatoricu Kirsten Gillibrand.

5. Tijekom prve godine mandata često se osvrtao na administraciju svog prethodnika Baracka Obame čije je politike proglašavao promašenima. Jednom je prilikom čak i optužio Obamu da mu je prisluškivao telefone u Trump Toweru tijekom predsjedničkih izbora.

"Užas! Upravo sam saznao da je Obama dao 'prisluškivati' moj ured u Trump Toweru, netom prije pobjede. Ništa nije proašao. Ovo je McCarthizam"

6. Teško stečeno pravo transrodnih osoba da služe u američkoj vojsci, Trump je nemilosrdno ukinuo i to objavom na Twitteru:

"Nakon konzultacija s mojim generalima I vojnim stručnjacima, američka vlada neće dopustiti transrodnim osobama da služe u američkj vojsci"

7. Kada se Trumpu nešto ne sviđa, nije važno radi li se o strateškim partnerima ili potpunim neprijateljima. Svi dobivaju isti neugodni tretman. Tako je prije nešto više od tjedan dana Britancima dao "verbalni šamar", kada je odbio doći na otvorenje nove zgrade američkog veleposlanstva u Londonu, zato jer mu je zgrada - ružna. Na Twitteru je napisao da se ne slaže s tim što je zgrada za velike novce sagrađena na lošoj lokaciji.

8. U naletu tvitanja početkom mandata, čak je i izmislio novu riječ - covfefe. Mnogi su se tada sprdali da je vjerojatno tvitao dok je bio na wc-u pri čemu je zaspao, a na Twiteru je ostala riječ koju je pogreškom nepravilno napisao. Doduše, nikada nije ustanovljeno koja bi to riječ točno trebala biti, a ni Trump se o njoj nije oglasio s više objašnjenja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene