Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Globalni dan za Darfur' upozorava na probleme izbjeglica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je iz kampa za izbjeglice Oure Cassoni u istočnom Čadu, u Italiju prenesena 'baklja mira'. Dio je to manifestacije kojim se obilježio 'Globalni dan za Darfur', kampanja koja poziva na prekid vatre u toj zapadnoj pokrajini Sudana.

Ovu manifestaciju je promovirala udruga Talijani za Darfur, a događaj je dio međunarodne kampanje 'Globalnog dana za Darfur' koju organiziraju slavne osobe i aktivisti kako bi osvijestili javnost o pogubnim događajima u Sudanu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priopćio WHO Od žute groznice u Darfuru umrle 164 osobe Slika nije dostupna Primorskim mjestima prijete poplave UN: Klimatske promjene mogu ugroziti globalni turizam

'Ovo je Svjetski dan za Darfur, oko 30 drugih zemalja koje podržavaju ovu inicijativu su ga organizirale kako bi spriječile krvoproliće u Darfuru', rekao je Suliman Ahmen, izbjeglica iz Darfura.

U četverogodišnjem konfliktu pobunjenika i janjaweed milicije koju podupire vlada, ubijeno je 200.000 ljudi, a 2,5 milijuna ih je ostalo bez domova.

Nasilje u Darfuru svakim se danom pogoršava unatoč nekoliko potpisanih primirja i 'mlake' reakcije međunarodne zajednice.

'Ovim okupljanjem želimo predsjedniku Sudana, al-Bashiru dati do znanja da ćemo provjeravati izvršava li svoje obveze u očuvanju mira koji je obećao svjetskoj zajednici', dodao je Ahmen.

Aktivisti Globalnog dana za Darfur pozvali su svjetske vođe da zatraže trenutni prekid vatre.

Prije četiri godine Oslobodilačka vojska Sudanskog Darfura pobunila se protiv Vlade i oružjem odlučila, kako su rekli, donijeti boljitak svom narodu.

Pod međunarodnim pritiskom, sudanska je Vlada u svibnju 2003. potpisala mirovni sporazum, ali samo s tom frakcijom, pod zapovjedništvom Minni Minnawija.

To se pokazalo kao velika pogreška jer su se pobunjenici podijelili i započeli međusobne sukobe pa mirovni sporazum nikad nije zaživio.

Njihovi sukobi iselili su nove tisuće ljudi iz svojih domova, kad je Minnawi naredio ofenzivu i osvajanje novog teritorija.

Oni koji su izbjegli pljački i ubijanju svjedoče o brutalnim mučenjima i silovanjima u osvojenim selima. 

Jedan od mnogih primjera je upad 'janjaweeda' u selo Sirba, 45 kilometara sjeverno od El Geneina glavnog grada Zapadnog Darfura, u studenom prošle godine. 

Pri tome je ubijeno 30 seljana a 40 ranjeno. Dužnosnik Afričke unije bio je priopćio da su naoružani muškarci na konjima i devama napali selo i da je napad trajao tri sata. U to vrijeme na teritoriju Darfura, koji se proteže na 493.180 km²,  Afrička unija, koja je trebala održavati mir, ondje je imala razmješteno svega 7.000 svojih vojnika.

Koordinator UN-a za humanitarnu pomoć Jan Egeland još je tada upozoravao na humanitarnu katastrofu u roku od nekoliko tjedana ako se ne postigne istinsko primirje i ne obnove napori za postizanje trajnog mira.

Za širenje sukoba je okrivio sudansku vladu, arapsku miliciju i pobunjeničke skupine, a međunarodnu zajednicu za nepružanje zaštite nevinim civilima, kao što su se to svjetski čelnici obvezali učiniti na summitu UN-a u rujnu 2005.

U lipnju ove godine objavljeno je da su fondovi koje je Europska unija namijenila za afričke mirovne snage u Darfuru potrošeni.

Kriza Darfura ima utjecaj i na susjedne zemlje, a maha je dala i u Čadu. Ondje svakim danom pristiže sve više izbjeglica iz susjednog Darfura. Situaciju čini još gorom i činjenica da su i u Čadu pogođeni nasiljem.

Najveći broj izbjeglica živi u pustinji u istočnom Čadu u skučenim kampovima, a temperature znaju dosegnuti 45 stupnjeva Celzijevih. Neki od njih u kampovima žive od 2004. kada su pobjegli pred eskalacijom nasilja u Darfuru.

Darfur postaje sve veći problem, kako za Sudan, tako i za cijelu afričku regiju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene