Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Podvrgunte strašnim mukama, 221 žena i djevojka, mnoge od njih maloljetne, brutalno su napadnute i silovane u razmaku od svega 36 sati. Sve imaju trajne tragove traume i strahuju da će im se isto ponoviti.


Napad u kojem su prošle taj pakao dogodio se u listopadu prošle godine i dio je izvještaja o masovnom silovanju u sudanskoj regiji Darfur, koji je u srijedu objavio Human Rights Watch (HRW). Sudanska vlada poriče da se bilo kakav sličan napad dogodio.

Vezani članci Nicki Minaj Brat slavne reperice koja je udana za silovatelja dobio 25 godina zbog istog gnjusnog zločina Slika nije dostupna Žene u iračkim zatvorima godinama BRUTALNO ZLOSTAVLJANE

U izvještaju HRW-a navodi se kako je napad na žene i djevojke izvela sudanska vojska u mjestu Tabit, na sjeveru Darfura, a da su mnogi vojnici dobili zapovjed da siluju žene, prenosi news.com.au.

HRW ističe kako im je pristup tom području bio zabranjen od strane sigurnosnih službi, ali dodaju da su uspjeli telefonski priččati s brojnim žrtvama napada te provjeriti njihove priče i tvrdnje.

Među brojnim žrtvama bila je i jedna 40-godišnja žena te njezine tri kćeri, dvije od kojih su imale tek 11 godina.

"Odmah nakon što su upali u sobu su nam rekli - ubili ste našeg čovjeka, pokazat ćemo vam pakao", priča ta majka. "Počeli su nas tući. Silovali su moje tri kćeri i mene. Neki od njih su držali moju kćer, dok bi je drugi silovali. Učinili su to jedan po jedan", ispričala je majka.

Daniel Bekele, afrički direktor HRW-a, istaknuo je da je Sudan učinio sve moguće da zataška te strašne zločine te je spriječen slobodan ulazak i izlazak iz Tabita.

Izvještaj dalje navodi i upozorava na bojazan da bi broj silovanih i zlostavljanih žrtava mogao biti i znatno veći, jer se mnoge boje prijaviti zločin proveden nad njima.

Sudan je zaokupljen sukobima još od 2003. godine, kad su počele prve borbe između vlasti i pobunjenika. Milijuni su napustili svoje domove ili su protjerani, a njihova imovina i kuće uništeni.

Više od 450.000 ljudi izbjeglo je u druge krajeve samo u 2014. godini. HRW je o incidentu iz listopada obavijestio i Međunarodni sud pravde u Haagu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook