Aleksej Navaljni (u sredini) sa svojim pristašama (Foto: AFP)
Aleksej Navaljni (u sredini) sa svojim pristašama (Foto: AFP) Foto: Afp

Rusko središnje izborno povjerenstvo odlučilo je u ponedjeljak zabraniti oporbenom čelniku Alekseju Navaljnom kandidaturu na predsjedničkim izborima sljedeće godine uz objašnjenje da je ona neprihvatljiva zbog njegove kaznene presude.


Povjerenstvo je reklo da presuda, zbog koje je Navaljni dobio uvjetnu kaznu a sam ju je u više navrata opisao kao politički motiviranu, znači da se ne može natjecati za predsjednika na izborima u ožujku.

Vezani članci Ruski predsjednik Vladimir Putin Kremlj traži zabranu stranih nevladinih organizacija, Putinovi protivnici poručuju "Sve aktivnosti izvan sustava sada su ekstremizam'' Joe Biden i Vladimir Putin Biden optužio Rusiju da želi utjecati na američke izbore 2022., oštro napao i samog Putina: "On ima nuklearno oružje, izvore nafte i ništa više"

Dvanaest od trinaest članova povjerenstva glasalo je za zabranu. Jedan član povjerenstva bio je suzdržan navodeći mogući sukob interesa.

Ankete pokazuju velike izglede za Putinovu premoćnu pobjedu, što znači da bi na vlasti mogao ostati do 2024.

Navaljni (41) ove je godine tri puta bio u zatvoru pod optužbom za kršenje zakona jer je više puta organizirao javne skupove. (Hina)