Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postoji opasnost

Upozorenje iz NATO-a: 'Povratak boraca je prijetnja za sve nas, za zemlje u regiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u petak je u Prištini upozorio kosovske vlasti na moguću opasnost od povratka džihadista koji su se borili u Siriji i u Iraku.

'Povratak boraca je prijetnja za sve nas, za zemlje u regiji, ali i za sve zemlje u Europi', rekao je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji.

Pročitajte i ovo Jens Stoltenberg Jens Stoltenberg Oglasio se NATO nakon kontroverzne Trumpove izjave: "Svaki napad na NATO bit će dočekan ujedinjenim i snažnim odgovorom" Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

'Moramo surađivati u borbi s terorizmom', dodao je.

Stoltenberg je nešto ranije posjetio NATO-ove mirovne snage (KFOR) na Kosovu, gdje su Albanci u većini. Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost od Srbije.

U kolovozu i u rujnu 2014. kosovska policija je uhitila 55 osoba pod sumnjom da su se pridružili džihadistima u Siriji, da su promicali radikalni islam i vrbovali dragovoljce za džihad u Siriji i u Iraku.

Golema većina od oko 1,78 milijuna stanovnika Kosova su umjereni muslimani.

Ostojić: Hrvatska nije zemlja koja je imuna od mogućeg terorističkog napada

Po procjeni sigurnosnih služba, oko 150 kosovskih Albanaca bori se u Siriji na strani džihadista. Šestnaestorica su ondje izgubila život.

Glavni tajnik NATO-a je izrazio zadovoljstvo zbog odlučnosti kosovskih vlasti u vezi s tim pitanjem i skorog donošenja zakona po kojemu će se vrbovatelji i oni koji odlaze boriti se u inozemstvo biti kaženjeni zatvorom.

Kosovski parlament trenutačno raspravlja o izmjenama kaznenog zakona po kojima bi se kosovske državljane koji se bore u inozemstvu kažnjavalo strogim zatvorom.

U balkanskim zemljama raste broj dragovoljaca koji odlaze u borbu na Bliski istok, čemu na ruku ide opća gospodarska kriza zbog koje je to područje plodno tlo za vrbovanje muslimana u džihad. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene