Tražitelji azila u Švicarskoj (Foto: AFP)
Tražitelji azila u Švicarskoj (Foto: AFP)

Migranti i izbjeglice sve češće koriste rupe u zakonodavstvima europskih zemalja.


Oko 40 posto izbjeglica koje su u posljednja 3 mjeseca u Švicarskoj podnijela zahtjev za azilom nestala su iz prihvatnih centara ubrzo nakon podnošenje zahtjeva. Gdje se nalaze, švicarske vlasti ne znaju.

Tamošnje ministarstvo za migracije potvrdilo je ove navode, ali nisu znali reći o kojim se konkretnim brojkama za pojedine prihvatne centre. Glasnogovornica ministarstva kaže kako su spomenuti tražitelji azila vjerojatno nastavili svoj put prema Njemačkoj.

Sukladno švicarskom zakonodavstvu , izbjeglice mogu ući u zemlju tek kad apliciraju azil. Onima koji nemaju namjeru ostati u zemlji, zahtjev se odbija, one koji žele ostati odlaze u prihvatne centre gdje čekaju proceduru izdavanja azila.

U ministarstvu kažu kako ih ovaj trend ne čudi budući da migranti sve više koriste rupe u švicarskim zakonima i migrantskom sustavu. Tako po dolasku u zemlju tvrde da žele ostati, te tu priliku samo koriste kako bi produžili za druge zemlje Europe prije no što ih se službeno registrira u prihvatnom centru.