Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Drugi dan kontroverznoga petodnevnog posjeta Francuskoj, libijski čelnik Moamer Gadafi sastat će se sa zastupnicima donjega doma francuskoga parlamenta.


Gadafijev posjet izazvao je u Francuskoj oštre kritike. Oporbeni socijalisti najavili su bojkot i kažu da Gadafijev posjet krnji ugled Francuske kao zaštitnice ljudskih prava.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Berlusconi me izdao, a Sarkozy je mentalno poremećen' Slika nije dostupna VIDEO: Na predstavi za Gadafija 'vješali' ljude

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy brani Gadafijev posjet i kaže da je dužnost Francuske poticati države da se kreću prema stanju u kojem će uživati poštovanje međunarodne zajednice, javio je Associated Press.

Pritom je aludirao na nedavnu Gadafijevu službenu osudu terorizma i odluku da ukine tajni libijski program izrade proizvodnje bombe.

U ponedjeljak, prvi dan posjeta Francuskoj libijski vođa Moamer Gadafi dogovorio se s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem o ugovorima vrijednima više od deset milijarda eura, javljaju agencije.

Ugovori su potpisani nakon večere koju je za Gadafija priredio Sarkozy. Među ostalima, potpisan je i ugovor o suradnji o libijskoj mirnodopskoj upotrebi nuklearne energije, javlja dpa.

Osim toga, Francuska će isporučiti jedan ili više nuklearnih reaktora Libiji koja će se njima služiti u pogonu za desalinizaciju morske vode.

Libyan Airlines i Afriqiyah Airlines potpisale su sporazum o kupnji 21 zrakoplova Airbusa, među njima i deset aviona A350 XWB kojima Airbus želi parirati Boeingovu 787 Dreamlineru.

Francuska će Libiji isporučiti i dosta vojne opreme.