Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gadafi s francuskim parlamentarcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi dan kontroverznoga petodnevnog posjeta Francuskoj, libijski čelnik Moamer Gadafi sastat će se sa zastupnicima donjega doma francuskoga parlamenta.

Gadafijev posjet izazvao je u Francuskoj oštre kritike. Oporbeni socijalisti najavili su bojkot i kažu da Gadafijev posjet krnji ugled Francuske kao zaštitnice ljudskih prava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gadafi o bivšim saveznicima 'Berlusconi me izdao, a Sarkozy je mentalno poremećen' Slika nije dostupna Veselo na proslavi VIDEO: Na predstavi za Gadafija 'vješali' ljude

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy brani Gadafijev posjet i kaže da je dužnost Francuske poticati države da se kreću prema stanju u kojem će uživati poštovanje međunarodne zajednice, javio je Associated Press.

Pritom je aludirao na nedavnu Gadafijevu službenu osudu terorizma i odluku da ukine tajni libijski program izrade proizvodnje bombe.

U ponedjeljak, prvi dan posjeta Francuskoj libijski vođa Moamer Gadafi dogovorio se s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem o ugovorima vrijednima više od deset milijarda eura, javljaju agencije.

Ugovori su potpisani nakon večere koju je za Gadafija priredio Sarkozy. Među ostalima, potpisan je i ugovor o suradnji o libijskoj mirnodopskoj upotrebi nuklearne energije, javlja dpa.

Osim toga, Francuska će isporučiti jedan ili više nuklearnih reaktora Libiji koja će se njima služiti u pogonu za desalinizaciju morske vode.

Libyan Airlines i Afriqiyah Airlines potpisale su sporazum o kupnji 21 zrakoplova Airbusa, među njima i deset aviona A350 XWB kojima Airbus želi parirati Boeingovu 787 Dreamlineru.

Francuska će Libiji isporučiti i dosta vojne opreme.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene