Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Libijski čelnik Moamer Gadafi ovoga mjeseca namjerava zatražiti stalno mjesto za afrički kontinent u Vijeću sigurnosti UN-a i 777 bilijuna dolara odštete zbog kolonijalnog iskorištavanja u povijesti.


'Reći ću svijetu da Afrika zaslužuje 777 bilijuna dolara kompenzacije za godine kolonijalizma, ropstva i ubijanja', rekao je Gadafi afričkim liderima u Tripoliju, dva tjedna uoči svoga odlaska na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u New York. Libijski je čelnik dodao da Afrika zaslužuje stalno mjesto u tom tijelu, bez obzira hoće li se ono reformirati ili ne.

'Strane su sile namjerno stvorile unutarafričke probleme, kako afrički narodi ne bi mogli izgraditi kontinentalno jedinstvo i postati snažni kao Europa ili Sjedinjene Države', kazao je Gadafi čija je zemlja nestalna članica VS-a do kraja ove godine i najvjerojatnije će sudjelovati na sjednici Vijeća 24. rujna koja će biti posvećena nuklearnom razoružanju i kojom će predsjedati američki predsjednik Barack Obama. (Hina)

Vezani članci Ljubica Šikanja Zaboravljeni i siromašni, a i dalje nevjerojatno skromni. Deblo drži kuću, ljudi su gladni: ''Netko oči kopa dok ne dobije, ali ja taj čovjek nisam" Jane Schmidt - 2 Bračni par napravio nogu dvanaestogodišnjoj djevojčici u afričkom sirotištu: ''To je sad jedan kamenčić koji smo bacili''