Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suzbijanje kriminala

G-8 dogovorili suradnju u borbi protiv gusara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja članica skupine G8 su se na skupu u Rimu suglasili da će surađivati kako bi stvorili pravni okvir za suđenja somalskim gusarima čiji je nedostatak dosad najviše ometao učinkoviti nadzor opasnih pomorskih ruta oko Roga Afrike.

Ministri osam vodećih svjetskih industrijskih nacija su zaključivši dvodnevni skup u Rimu obećali osnažiti pravosudni sustav u siromašnim regijama poput istočne Afrike. Također su istaknuli potrebu sklapanja sporazuma između zemalja koje uhićuju gusare i onih koje im mogu suditi. Francuska ministrica unutarnjih poslova Michele Alliot-Marie rekla je da zapadne države moraju imati pravne mehanizme da progone vođe i organizatore gusarenja koji su često moćni međunarodni poslovni ljudi.

Pročitajte i ovo Baška Voda Presedan u tužiteljstvu Prljavim novcem kupio stan u Baškoj Vodi: Bivšem općinskom načelniku blokirana nekretnina Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura

U zaključnom dokumentu skupa traži se veća suradnja u zaplijeni sredstava zločinačkih skupina, od narko-kartela do gusarskih mreža, posebice sa zemljama u razvoju. Ministri su se također složili glede potrebe suzbijanja internetskog kriminala, poput krađe osobnih i financijskih informacija, dječje pornografije i korištenja društvenih internetskih mreža od strane zločinačkih i terorističkih organizacija, te zatražili stvaranje međunarodne crne liste pedofilskih internet stranica.

Ministri su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti da se zbog globalne krize poveća pritisak ilegalnih useljenika iz siromašnih zemalja te su zatražili brzo međunarodno uvođenje putovnica koje se mogu elektronski očitavati. Članice skupine G-8 su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Rusija, Velika Britanije i Sjedinjene Države.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene