Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Direktor Frontexa upozorio je u nedjelju da je velik broj izbjeglica koji ulaze u Europu sigurnosni rizik, jer građanski rat u Siriji otežava provjeru autentičnosti sirijskih putovnica.


"Naravno da je velik broj ljudi koji nekontrolirano ulaze u Europu sigurnosni rizik", rekao je Fabrice Leggeri za Welt am Sonntag, napominjući ipak da bi bilo pogrešno smatrati sve izbjeglice "potencijalnim teroristima".

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Tragičan dan na Sredozemlju: Najmanje dvoje imigranata poginulo nakon ispuhivanja gumenog čamca Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 MUP Srbije o slučaju smrti djevojčice Madine: Hrvatski granični organi nisu postupili u skladu s pravilima

Leggeri je napomenuo da u zemlji koja prolazi kroz građanski rat poput Sirije nitko ne može jamčiti autentičnost dokumenata.

Europski diplomati kazali su početkom mjeseca da među državama članicama kruži popis nestalih sirijskih i iračkih putovnica koje bi mogle biti iskorištene za dolazak u Europu i druge zemlje. Takve dokumente teže je identificirati od pravih krivotvorina.

Na popisu se nalaze serijski brojevi tisuća pravih praznih putovnica koje su se nalazile u vladinim uredima u Siriji i Iraku koji su sada pod kontrolom Islamske države.

Zapadne sigurnosne službe smatraju da su militanti Islamske države vjerojatno nabavili desetke tisuća pravih putovnica kada su osvojili dijelove Sirije, Iraka i Libije. Možda su zaplijenili i strojeve za izradu osobnih dokumenata.

List piše, ne navodeći izvore, da Islamska država uspješno trguje putovnicama koje se na crnom tržištu prodaju za 1000 do 1500 dolara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook