Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Luksemburški ministar:

'Frontex mi mogao biti raspoređen u nečlanicama EU-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imamo velike probleme u Srbiji i Makedoniji na primjer, i sve do sada nije bilo moguće da Frontex tamo pomogne, ali to će postati moguće, objasnio je luksemburški ministar.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn izjavio je u utorak da bi pripadnici agencije Europske unije za granice mogli biti raspoređeni u zemaljama nečlanicama poput Srbije i Makedonije, dok bi članice EU-a koje nemaju vanjske granice trebale pružiti veću pomoć onima koje ih imaju.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

Europska komisija želi imati ovlasti da bez poziva može rasporediti snage nove Agencije za europske granice i obalnu stražu u nekoj od članica. Trenutačno za to mora imati pristanak države. Komisija će izložiti taj plan u utorak, a njime želi ojačati Frontex s do šest puta većim brojem ljudi, kazali su dužnosnici EU-a.

Jean Asselborn rekao je za njemačku radio postaju Deutschlandfunk da će biti moguće angažirati Frontex i u zemaljama koje nisu članice EU-a.

"Imamo velike probleme u Srbiji i Makedoniji na primjer, i sve do sada nije bilo moguće da Frontex tamo pomogne, ali to će postati moguće", kazao je.

Dodao je kako vjeruje da će zadaća Frontexa biti i učinkovitije provođenje deportacija.

Po njegovim riječima, šengenska zona će opstati samo ako vanjske granice EU-a budu zaštićene.

"Neće nam Kinezi ili Rusi slati ljude koji će kontrolirtai granice, to moraju biti Europljani... i ja bih čak rekao da bi zemlje koje nemaju vanjske granice trebale biti puno više uključene", rekao je Asselborn. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene