Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Imamo velike probleme u Srbiji i Makedoniji na primjer, i sve do sada nije bilo moguće da Frontex tamo pomogne, ali to će postati moguće, objasnio je luksemburški ministar.


Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn izjavio je u utorak da bi pripadnici agencije Europske unije za granice mogli biti raspoređeni u zemaljama nečlanicama poput Srbije i Makedonije, dok bi članice EU-a koje nemaju vanjske granice trebale pružiti veću pomoć onima koje ih imaju.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Susjedi ponovo bilježe dramatične brojke, danima imaju više od 7000 novozaraženih: Sve češće obolijevaju djeca Komarac, ilustracija Kod susjeda potvrđeno 13 slučajeva zaraze opasnim virusom, dvije osobe su preminule

Europska komisija želi imati ovlasti da bez poziva može rasporediti snage nove Agencije za europske granice i obalnu stražu u nekoj od članica. Trenutačno za to mora imati pristanak države. Komisija će izložiti taj plan u utorak, a njime želi ojačati Frontex s do šest puta većim brojem ljudi, kazali su dužnosnici EU-a.

Jean Asselborn rekao je za njemačku radio postaju Deutschlandfunk da će biti moguće angažirati Frontex i u zemaljama koje nisu članice EU-a.

"Imamo velike probleme u Srbiji i Makedoniji na primjer, i sve do sada nije bilo moguće da Frontex tamo pomogne, ali to će postati moguće", kazao je.

Dodao je kako vjeruje da će zadaća Frontexa biti i učinkovitije provođenje deportacija.

Po njegovim riječima, šengenska zona će opstati samo ako vanjske granice EU-a budu zaštićene.

"Neće nam Kinezi ili Rusi slati ljude koji će kontrolirtai granice, to moraju biti Europljani... i ja bih čak rekao da bi zemlje koje nemaju vanjske granice trebale biti puno više uključene", rekao je Asselborn. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook