Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Previše toga na kocki

Upozorenje njemačkog predsjednika: "Ne možemo Rusiju, zemlju i njezine ljude, proglasiti neprijateljima"

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier (Foto: AFP)
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier pozvao je u nedjelju na okončanje demonizacije Rusije i njezinih ljudi. Dodao je kako bi Njemačka trebala učiniti više kako bi pomogla u smirivanju napetosti, s obzirom na jedinstvenu povijest svoje zemlje s Rusijom.

Frank-Walter Steinmeier upozorio je da su zračni napadi u Siriji u ranim jutarnjim satima u subotu podigli rizik izravnog sukoba između američkih i ruskih snaga koje djeluju na sirijskom teritoriju. Nakon raketiranja Sirije odnosi između SAD-a i Rusije dosegli su najnižu razinu nakon hladnog rata. Napad NATO snaga na Siriju uslijedio je nakon navodnog napada kemijskim oružjem u Dumi. Za taj napad SAD optužuje sirijski režim, no oni odbacuju tvrdnje da su otrovali vlastiti narod, pogotovo jer se radi o području gdje su njihove snage bile na korak do pobjede.

Pročitajte i ovo Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Veleposlanik pozvan na razgovor Eskalacija napetosti, Rusi uputili ozbiljnu optužbu: "To je dokaz da je Zapad izravno uključen u rat" Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Objavljen tajni razgovor Rusija prisluškuje njemačku vojsku? ''Ovo bi moglo biti vrlo ozbiljno''

"Mi smo na korak do eskalacije u rusko-američkim odnosima", rekao je Steinmeier za Bild. "Bez obzira na Putina, ne možemo Rusiju kao cjelinu, zemlju i njezin narod, proglasiti neprijateljima", rekao je. "Naša povijest govori protiv toga i previše toga je na kocki."

Čak i prije navodnog kemijskog napada na Doumu odnosi Rusije i Zapada bili su napeti nakon trovanja Sergeja i Julije Skripal u Salisburyjuju u Engleskoj 4. ožujka. Britanska premijerka Theresa May izjavila je kako je "vrlo vjerojatno" da Rusija stoji iza trovanja, navodeći nedostatak "vjerojatnih alternativnih objašnjenja" i navodno sovjetsko porijeklo korištenog kemijskog sredstva. S druge strane, Moskva je žestoko opovrgla bilo kakvu uključenost u trovanje i procijenila kako tom slučaju nedostaje transparentnosti. Ruski veleposlanik u Velikoj Britaniji Aleksander Jakovenko rekao je da je moguće da je London uništavao dokaze koji bi mogli osloboditi Rusiju.

Njemački predsjednik Steinmeier slučaj Skripal opisao je kao "vrlo ozbiljan incident".

"Galopirajuće otuđivanje između Rusije i Zapada mora zabrinjavati i nas, s posljedicama koje će ići puno dalje od ovog slučaja. Više nema osnove za povjerenje."

Govoreći o sukobu u Siriji, Steinmeier je rekao da je to prevažna stvar da bi se igralo na kartu "jeftinih političkih poena" i sprječavala stvarna rješenja. Dodao je kako je otuđenje između Zapada i Rusije "pravi izazov za odgovornu politiku".

"Naravno, na kraju to ne možete to učiniti bez regionalnih susjeda, ali sve počinje sa SAD-om i Rusijom", rekao je Steinmeier. "Putin i Trump imaju odgovornost prema svijetu da poduzmu prvi korak."

Međutim, Steinmeierovi komentari dolaze u snažnom kontrastu s osjećajima koje je izrazio njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u nedjelju. Maas je kritizirao Rusiju zbog navodnog sudjelovanja u kibernetičkom napadu na njemačko ministarstvo vanjskih poslova u prosincu prošle godine. I Steinmeier i Maas su socijaldemokrati, ali Maas je zauzeo mnogo grublju poziciju prema Rusiji nego bilo koji od njegovih prethodnika.

"Imali smo napad na Ministarstvo vanjskih poslova za koji moramo pretpostaviti da je došao od Rusije", rekao je Maas njemačkoj televiziji ZDF. "Ne možemo samo poželjeti da to nestane... I mislim da nije samo razumno, nego i potrebno istaknuti da to ne vidimo kao konstruktivan doprinos."

Maas je također naveo i navodnu ulogu Moskve u slučaju Skripal, neuspjeh u provedbi trajanog prekida vatre u istočnoj Ukrajini, miješanju Rusije u zapadne izbore i kontinuiranu podršku sirijskoj vladi.

"Ono što sam rekao je upravo ono što jest. Upravo sam opisao stvarnost. Imamo Ukrajinu. Mirovni proces tamo ne ide dalje. Imamo slučaj Skripal. Vidjeli smo kako ruske organizacije utječu na izbore na Zapadu. Ne možemo se samo pretvarati da se ništa od toga nije dogodilo. Nažalost, to je stvarnost. Ja smatram da je potrebno naglasiti da to ne vidimo kao konstruktivno ponašanje."

"Vrijeme je, mislim, da istaknemo da očekujemo konstruktivne doprinose s ruske strane, uključujući i sirijski sukob. I da oni ne štite Bašara al-Asada pod svaku cijenu", zaključio je Maas.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene