Ilustracija: AFP
Ilustracija: AFP

Bivši ruski špijun kritično je bolestan nakon izlaganja nepoznatoj tvari u zapadnoj Engleskoj.


Sergej Skripal, navodno 66-godišnjak, dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon razmjene špijuna između SAD-a i Rusije 2010., javlja BBC News.

Vezani članci Sergej Skripal (Foto: AFP) Rastu napetosti zbog špijunske afere: Curi sve više detalja o bivšem ruskom dvostrukom agentu Špijun je pronađen na klupi u nesvijesti (Foto: screenshot/APTN) Što se dogodilo bivšem ruskom špijunu? Pronađen u nesvijesti na klupi, u kritičnom je stanju

Policija je u nedjelju na klupi u trgovačkom centru Salisburyju pronašla bivšeg špijuna i 33-godišnju ženu. Tretira ih se zbog sumnje na "izloženost nepoznatoj substanci" te su i dalje u kritičnom stanju, potvrdila je policija.

Odnosi između Britanije i Rusije su zategnuti od ubojstva bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinenka u Londonu 2006., za koje ubojstvo je britanska istraga ustvrdila da ga je vjerojatno odobrio predsjednik Vladimir Putin.

Skripal, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, osuđen je u Rusiji 2006. po optužnici da je špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 na 13 godina zatvora. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Državama, prema tadašnjim medijskim izvješćima. (Hina)