Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Francuski suci štrajkom protiv reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća zaposlenih u francuskom pravosuđu, 7.600 sudaca i 40.000 odvjetnika pozvani su u četvrtak štrajkom iskazati neslaganje s reformom pravosudnog sustava koja predviđa ukidanje 300 manjih sudova do 2011. godine.

Ministrica pravosuđa Rachida Dati, koja je svoju koncepciju reforme predstavljala diljem Francuske, tvrdi da se radi o "racionalizaciji" sustava koji se nije mijenjao od 1958. godine.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Afera Radost Oglasili se Turudićevi kolege: ''Sudac mora izbjegavati svako nedostojno ponašanje'' Novi prosvjedi - 2 niska primanja, visoki troškovi Raste val nezadovoljstva u zemlji, najavljuju se novi prosvjedi: "Olovka u ruci je ove godine najjače oružje svih umirovljenika"

Nijedno radno mjesto neće zbog reforme biti ukinuto, tvrdi Dati.

Sucima i odvjetnicima u četvrtak je potporu iskazao i bivši ministar Robert Badinter, hrvatskoj javnost poznat kao voditelj komisije za utvrđivanje granica pri raspadu bivše Jugoslavije.

"Čovjek načelno ne može biti protiv reforme", ali "reforma mora biti objašnjena, a to nije bilo učinjeno", kazao je Badinter za France Inter i zažalio što je time "propuštena jedinstvena prilika".

Rachida Dati, prva neeuropska imigrantica u povijesti francuske vlade, koja je upravo zbog svog magrepskog podrijetla jedan od aduta u vladi predsjednika Nicolasa Sarkozyja, isticala je da je reforma usklađena sa strukom.

Ministrica je oformila savjetodavno tijelo odvjetnika i sudaca, koje je bilo zaduženo pripremati reformu.

Badinter je u četvrtak ustvrdio da je to samo "privid dogovora", jer se to tijelo nije sastalo otkako je bilo ustanovljeno krajem lipnja.

U sklopu štrajka u četvrtak predviđena su okupljanja pred sudovima, otkazivanja ročišta i dva velika okupljanja u Parizu, među kojima i prosvjed pred Nacionalnom skupštinom (francuski parlament).

Reforma predviđa do 2011. godine ukidanje 300 sudova koji se smatraju premalima.

Protivnici reforme ocjenjuju, naprotiv, da su upravo ti manji sudovi najbliži građanima, najbrži i najdjelotvorniji.

Francusko pravosuđe preplavljeno je civilnim tužbama, sudskim postupcima zbog urbanog nasilja i korupcije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene