Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gadafijeve snage bombardiraju pobunjenike

Francuska nije uspjela zabraniti letove nad Libijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borbeni zrakoplovi i helikopteri snaga Moamera Gadafija bombardirali su grad Adždabiju koji je pod kontrolom pobunjenika, dok je Francuska priznala da još uvijek nije uspjela uvjeriti svjetske sile da uvedu zabranu leta nad Libijom.

Vladina taktika protuofenzive ima isti obrazac. Prvo se izvršavaju zračni udari, zatim slijedi topnička vatra, a nakon tog kopneni napad oklopnim vozilima. Zrakoplovi i helikopteri izvršili su zračne udare na zapadni ulaz u Adždabiju, posljednji grad prije pobunjeničkog uporišta Bengazija, izjavili su očevici, dok slabo naoružane pobunjeničke snage pokušavaju zaustaviti napredovanje vladinih snaga na istok.

Borbe bjesne već treći dan i u gradu Bregi, uzduž obale jugozapadno od Aždabije, rekli su pobunjenici. Brega je već nekoliko puta prelazila iz ruku vlasti u ruke pobunjenika. 'U Bregi se još uvijek smjenjuju napredovanje i povlačenje, mi nemamo kontrolu, a nemaju je ni oni', rekao je jedan borac iz redova pobunjenika. Ministri vanjskih poslova skupine G8, koji zasjedaju drugi dan zaredom u utorak u Parizu, nisu nimalo bliže dogovoru o izvršavanju pritiska na Vijeće sigurnosti UN-a kako bi podržalo zabranu leta nad Libijom.

Pročitajte i ovo Snimke uništenja u Gazi - 3 Potresne priče Palestinke opisale pakao koji su prošle bježeći iz Gaze, prehodale su 20 km: "Pala je, pokrila sam je, psi kao lešinari bili su oko nje. Ostavila sam je živu i rekla - oprosti" Libijska milicija (Foto: AFP) Smrt strijeljanjem U Libiji 45 pripadnika milicije osuđeno na smrt zbog ubijanja prosvjednika za vladavine Moamera Gadafija

>> Gadafijeve snage zavladale Zavijom

>> Gadafijeve snage osvojile Bregu

'Zasad ih nisam uvjerio', rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe za francuski radio Europe 1. Dok međunarodna zajednica odugovlači s poduzimanjem akcije, Gadafijeve snage napreduju, kazao je. Francuska zajedno s Velikom Britanijom predvodi pozive za nametanje zone zabrane leta nad Libijom. Vijeće sigurnosti UN-a razmatra poziv Arapske lige za uvođenje zabrane leta, ali nije postignut konsenzus među članicama.

Dok diplomati postignu dogovor, Gadafijeve snage već bi mogle pobijediti, piše Reuters. Iz Adždabije vode ceste do Bengazija i Tobruka, što bi moglo omogućiti Gadafijevim vojnicima da okruže Bengazi. Soliman Bušigir, predsjednik libijske lige za ljudska prava, izjavio je u Ženevi da ako teško naoružane vladine snage napadnu Bengazi da će doći do 'krvoprolića, masakra kakav smo vidjeli u Ruandi'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene