Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije teški ratni zločin'

Francuska neće uhititi Florance Hartmann

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska neće uhititi bivšu glasnogovornicu tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Florence Hartmann iako je sud izdao uhidbeni nalog zbog nepoštivanja suda, priopćilo je u ponedjeljak francusko ministarstvo vanjskih poslova.

'Tekst dokumenta kojim je određena suradnja s ICTY-em odnosi se samo na teške ratne zločine zbog kojih je sud i uspostavljen', objašnjava se u priopćenju. ICTY je sredinom studenoga izdao uhidbeni nalog za Hartmann jer je odbila platiti novčanu kaznu od 7.000 eura za napoštivanje suda. Presuda je donesena 2009., a 2011 ju je u srpnju potvrdilo i žalbeno vijeće. Sud je tu novčanu kaznu pretvorio u sedmodnevnu zatvorsku kaznu, zatraživši od Francuske da Hartmann uhiti i prebaci u Den Haag.

U svojoj knjizi 'Mir i kazna' iz 2007., Hartman je objavila dvije tajne odluke žalbenog vijeća u vezi procesa protiv bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića koje su, kako ona smatra, mogle dokazati umiješanost srbijanske države u pokolj u Srebrenici.

Sudsku odluku i kažnjavanju Hartmann su osudili novinari diljem svijeta i razne udruge, uključujući i Reportere bez granica. Početkom prosinca, Hartmann je u Zagrebu primila nagradu Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava. (Hina)

Pročitajte i ovo Prosvjed na Science Po Protjerano je 70-ak prosvjednika Prosvjedi ne staju ni u Francuskoj: Policija evakuirala propalestinske prosvjednike Francuska nacionalna knjižnica Poison Book Project Završile u karanteni: Nacionalna knjižnica uklonila knjige obložene arsenom

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene