Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gladni su, izmučeni, ranjeni... No i oni najslabiji uzimaju oružje i pokušavaju zaustaviti džihadiste.


Ono što im se donedavno činilo kao raj, danas je zatvor. Pakao. Palestinske izbjeglice u kampu Jarmuk, njih oko 18 tisuća, nalaze se u okruženju džihadista Islamske države (IS) koji silovito napreduju prema glavnom sirijskom gradu Damasku i sada su na samo nekoliko kilometara od palače predsjednika Bašara al Asada.Nakon dvije godine ratovanja pobunjenika i predsjedničkih snaga u Siriji, prošlog su tjedna stigli IS-ovci i tako samo produbili noćnu moru ovih ljudi. Nekada ih je u kampu bilo 160 tisuća. Danas su ostali samo oni najjadniji, najsiromašniji... Oni koji nemaju kamo.

Stotine su do sada umrle od bolesti, gladi, dehidracije. Sada umiru i od džihadističkih bombi. Od subote su oko kampa bačene 23 tzv barrel bombe, a izvedeno je i šest zračnih napada. Čak i oni koji su ranjeni uzimaju oružje i spremaju se za borbu.

Lokalno stanovništvo tvrdi da džihadisti drže pod kontrolom čak 90 posto područja oko kampa, ali i sam kamp koji je sada sužen na prostor od 1,5 kilometra. Unutar logora traju borbe između žestokih džihadista i pobunjenika iz palestinske organizacije Aknaf Beit-al Makdis.

Bliže od svih dosad: Džihadisti su na svega 5 kilometara od Asada!

Vijeće UN-a zatražilo je da se hitno omogući pristup kampu u kojem je stanje humanitarne katastrofe. Niti jedan kamion s pomoći nije se probio do izbjeglica od prosinca prošle godine.

'Nema hrane, vode, lijekova. Svi doktori napustili su kamp. Ovdje je situacija ispod svake razine humanosti', kazao je jedan mladi palestinski izbjeglica za Telegraph.

Dvije tisuće ljudi ipak se uspjelo probiti iz kampa do Damaska posljednjih dana. A Asadova vojska sada je usmjerena samo na to kako zaustaviti Islamsku državu da ne 'pregazi' Damask što će se dogoditi ako zauzmu Jarmuk.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook