Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Beba je pokopana prije više od 1.000 godina i jedan je od mumificiranih kostura koji su pronađeni na peruanskoj padini.


Među desecima dobro očuvanih mumificiranih kostura koje su arheolozi pronašli na periferiji Lime je i onaj koji pripada, prije više od tisuću godina, pokopanoj bebi, koja dolazi iz razdoblja prije Inka.

Vezani članci Beba u rodilištu (Foto: Dnevnik.hr) U zadarskoj Općoj bolnici rođena malena Gloria, prva beba s područja Sisačko-moslavačke županije. Stožer objavio važne upute Slika nije dostupna Peruanski arheolozi pokazali mumiju koju su pronašli prije 5 godina

Za otkriće su zaslužni stručnjaci zaposleni od strane vlade da pretraže peruansku padinu prije početka izgradnje nove ceste, piše Daily Mail.

Tri dana od početka projekta arheolozi su naišli na groblje. Do sada imaju preko 40 mumija, a broj se svaki dan povećava. Stručnjaci se čude, obzirom na blizinu grada i učestalost pljački na tom području, da je sve uglavnom netaknuto. Tek mali dio pretrpio je štetu koja je posljedica ljudskog djelovanja.

Čaroban grad čije su stanovništvo pokorili sifilis i građanski rat

Locirano je ukupno 26 gorbnica u kojima su pokapani i djeca i odrasli.

Najnovije otkriće smješteno je u neposrednoj blizini najvećeg ikad iskopanog groblja Inka Puruchuco-Huaquerones. U posljednjih 60 godina znanstvenici su ispitali samo deset posto povijesnog nalazišta. Do sada su otkrili 200 mumija, keramiku i stotine komada tekstila, srebra, bakra i zlata.

Najnoviji nalazi su pak preseljeni u muzej.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook