Obavijesti Video Pretražite Navigacija
većinski dioničar pod sankcijama

Pokušaj zaustavljanja prodaje Fortenove: Sud u Amsterdamu i treći put odbio sve zahtjeve šeika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac za privremene mjere Suda u Amsterdamu u utorak je odbio sve preostale zahtjeve SBK Art-a i Saifa Alketbija, koji se u suštini svode na pokušaj zaustavljanja procesa prodaje Fortenova Group MidCo i diktiranja tijeka tog procesa, izvijestili su u srijedu iz Fortenova grupe.

Parničenje SBK Art-a i Saifa Alketbija time je već treći put odbijeno od strane nizozemskog pravosuđa, navedeno je u Fortenovinom priopćenju.

Kako podsjećaju, ova presuda donesena je nakon što je 14. lipnja, po održavanju usmenog saslušanja stranaka, sud prvo odbio zahtjev da se zabrani održavanje skupštine imatelja depozitarnih potvrda, a jučer su i ta odluka i jučerašnja presuda o odbijanju svih drugih zahtjeva SBK Art-a i Saifa Alketbija detaljno obrazložene.

Iz detaljnog obrazloženja presude iz Fortenove su izdvojili naglasak Suda na činjenicu iz prethodnih presuda prema kojoj SBK Art kao sankcionirana osoba ne smije ni direktno ni indirektno koristiti pravo glasa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u tijeku je potraga VIDEO Kaos u Meksiku! Naoružana skupina otela 14 policijskih službenika: "Ovakvo nešto još se nije dogodilo"

"Sud je prije svega zaključio kako Fortenova Group TopCo B.V. ima opravdani interes za prodaju Fortenova Group MidCo B.V.-a kako bi se osigurala održivost financiranja Fortenova grupe, a koje je narušeno sudjelovanjem sankcioniranih osoba u vlasničkoj strukturi", navedeno je u priopćenju.

Dosadašnji proces istraživanja interesa za kupnju Fortenova Group MidCo-a prema Sudu u Amsterdamu ima adekvatne mjere zaštite interesa svih dionika tog procesa, a teze da Fortenova grupa smjera eliminaciju SBK Art-a kroz prodaju MidCo-a drugom najvećem nesankcioniranom dioničaru po preniskoj cijeni, po presudi Suda u Amsterdamu "nisu uvjerljive", kažu iz Fortenove.

Nadalje, Sud je također utvrdio kako SBK Art dobiva sve informacije na koje ima pravo, a da Saif Alketbi "nije imatelj depozitarnih potvrda te stoga nema pravo na pristup informacijama sukladno administrativnim pravilima Fortenova Group STAK".

Tužiteljima, odnosno SBK Art-u i Saifu Alketbiju, je naloženo da podmire odvjetničke troškove i sudske pristojbe Fortenova grupe, zaključuje se u priopćenju.

Podsjetimo, Saif Alketbi je 15. lipnja izvijestio kako je u cilju zaštite svojih vlasničkih prava, a povodom najave prodaje Fortenova grupe, na nizozemskom sudu podnio zahtjev za privremenom mjerom radi spriječavanja pokušaja prodaje te kompanije.

Pročitajte i ovo Poskok u Kučilovini jedna od tri otrovnice Prava uzbuna u Sesvetama! Poskok došao do kuće: "Ovo nam je drugi i bit će ih još..."

Alketbi, koji tvrdi da je preko SBK Art-a najveći pojedinačni dioničar Fortenove, prema odluci nizozemskog prizivnog suda od kraja prosinca prošle godine, nema nikakva glasačka prava i ne može prisustvovati skupštinama dioničara odnosno imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe.

Podsjetimo, Fortenova grupa je potkraj travnja ove godine započela s međunarodnim procesom ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u Fortenova Group MidCo B.V., nizozemskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe d.d. U priopćenju koje su tada objavili bilo je navedeno da sankcionirani suvlasnici odnosno ruske banke Sberbank i VTB, imaju 49,9 posto suvlasništva u Fortenova grupi.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Blatu Istraga u tijeku Nesreća na okupljanju sportskih jurilica u Zagrebu: Dijete teško ozlijeđeno, policija objavila detalje

Iako sama Fortenova grupa nije pod sankcijama, sankcionirano suvlasništvo znatno otežava poslovanje i negativno utječe na vrijednost kompanije za sve dionike, istaknuli su tada iz Fortenove, uz objašnjenje i kako, nakon neuspjelih pokušaja Sberbanke da proda svoje udjele u Grupi, više nema "ostvarivih mogućnosti za prodaju samo udjela SBK Art ili Sberbanke".

No, u prvoj polovici lipnja mediji su prenijeli kako nitko od potencijalno zainteresiranih ulagača za kupnju Fortenova grupe u zadanom roku do 3. lipnja nije dostavio neobvezujuću ponudu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene