Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od subote

Uskoro počinje ljetno sezonsko sniženje, ali dio građana nije oduševljen. Stručnjaci upozoravaju i na novu opasnost

Aktualno Galerija Sniženja - 4 Sniženja - 4 Foto: DNEVNIK.hr Sniženja - 3 Sniženja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sniženja - 2 Sniženja - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sniženja - 1 Galerija 1/4 >>
Akcija, povoljne cijene, popust - svi su ti natpisi na izlozima trgovina ugodna iznenađenja za kupce. Neke trgovine snizile su cijene i prije početka pravog ljetnog sezonskog sniženja, koje samo što nije počelo.

Lovci na popuste u niskom su startu. Ipak, nisu svi oduševljeni postocima sniženja.

"Zato što kad pratiš duže nešto na sniženju ima istu cijenu kao i nešto što nije bilo na sniženju, samo ljudi ne prate, ali ja pratim i znam, živa istina", navodi Marija u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ene Dumenčić.

"Prvo podignu cijenu na duplo, a onda spuste tobože 50 posto. To su trgovački štosovi", dodaje Nenad.

A od prošle godine upravo takvih štosova ne bi više smjelo biti. Na snazi je zakon po kojemu za vrijeme sniženja mora biti istaknuta i najniža cijena u posljednjih 30 dana prije početka popusta. Iako za to postoje kontrole - opreza nikad dosta.

Pročitajte i ovo Vrtići - 1 Puno neobičnosti U srijedu istječe žalbeni rok u zagrebačkim vrtićima: Tri tisuće roditelja piše prigovore

"Ne treba ništa naglavačke kupovati, uletavati u dućan, treba pogledati, usporediti. I roba s greškom, to je važno, kad se kupuje, mora biti naznačeno u čemu se sastoji greška. Ne može pisati samo 'roba s greškom'. Da potrošač može pogledati i, ako mu odgovara, kupiti", navodi Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Udruga za zaštitu potrošača poziva građane da sve nepravilnosti koje uoče prijave Državnom inspektoratu.

"Navlakuša - piše sniženje do 70 posto, do 80 posto pa kad uđete u dućan sve je 20 posto, 30 posto, a to veliko sniženje bude na nečemu što potrošači ne bi uzeli da se dijeli", dodaje.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Gost Dnevnika Nove TV Ministar Malenica nepopustljiv, najavio i novi potez: "U nekom trenutku donijet ćemo odluku da se od nekog datuma neće platiti dani u štrajku"

Kupuje se i preko interneta, gdje vrebaju drugačije opasnosti.

"Lažnih internetskih trgovina ima posebno puno za vrijeme određenih sniženja kao što su sezonska ili Crni petak. Mi smo za vrijeme Crnog petka radili istraživanja i pronašli više od 200 lažnih internetskih trgovina koje ciljaju korisnike u Hrvatskoj", upozorava Jakov Kiš iz Odjela za kibernetičku sigurnost CARNET-a.

Nekima ipak ništa ne može zamijeniti kupovinu uživo. "Skeptična sam na to, više volim vidjeti, probati i onda, ako mi odgovara, to uzmem", navodi Slavica.

Službeno - ljetno sezonsko sniženje počinje u subotu, a trajat će 60 dana, dakle - cijeli srpanj i kolovoz.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene