Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna prodaja oklopnih vozila

Finska: Počinje suđenje za Patriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas počinje suđenje šestorici nekadašnjih menadžera tvrtke Patria za spornu prodaju oklopnih vozila slovenskoj vojsci, a nakon toga sudit će im se i za sličnu prodaju Hrvatskoj.

U oba se slučaja radi o istim optuženicima, kazao je prošli tjedan glavni tužitelj u tom procesu Jukka Rappe koji zato očekuje da sud niti presudom dva slučaja neće odvajati nego će presuda biti zajednička.

Jormo Wiitakorpi, Reijo Niitynen, Heikki Hulkkonen, Jarmo Puputti, Tuomasa Korpi i Kai Nurmo
optuženi su da su javnim službenicima u Sloveniji obećali mito kako bi Patria dobila posao nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku, a terete se i za industrijsku špijunažu.

Rappe je pojasnio da kazneno djelo predstavlja već i ako netko obeća da će platiti mito, a do toga kasnije ne dođe. Suđenje bivšim menadžerima Patrije u vezi sa slovenskim slučajem počet će u utorak na okružnom sudu u mjestu Haemeenlinni, gdje je sjedište tvrtke Patria Vehicles i po sadašnjim planovima suda završilo bi krajem listopada.

Pročitajte i ovo Ilustracija od Australije Europska vojna sila nabavlja više od 100 oklopnih vozila Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

>>Finci najavili optužnice u slučaju prodaje oklopnjaka HV-u

Nakon toga bi vjerojatno uslijedilo i suđenje u slučaju sporne prodaje Patrijinih oklopnih vozila Hrvatskoj jer su i u tom slučaju optužene većinom iste osobe, najavio je Rappe. On zato očekuje da će sud izreći zajedničku presudu optuženima za oba slučaja u kojima se terete za davanje ili obećavanje mita.

Rappe je dodao da bi suđenje u vezi s Patrijinim poslom u Hrvatskoj moglo trajati nešto kraće od postupka vezanog uz posao nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku, a sudske rasprave za oba slučaja bile bi završene najkasnije krajem studenog ili početkom prosinca.

Sud će nakon toga trebati nekoliko mjeseci za donošenje presude koju prema Rappeu ne treba očekivati prije kraja veljače iduće godine.

>>Tri godine zatvora za lobista u procesu u slučaju Patria

U slučaju da optuženi budu proglašeni krivima, s obzirom na sudsku praksu u Finskoj mogli bi dobiti kazne od oko dvije godine zatvora, koliko se dobiva za kazneno djelo davanja ili primanja mita, kazao je Rappe u razgovoru za slovensku novinsku agenciju.

Patria je 2006. sklopila posao prodaje 135 oklopnih vozila Sloveniji za 278 milijuna eura. Prvostupanjski sud u Ljubljani proglasio je u lipnju ove godine krivima oporbenog čelnika i bivšeg premijera Janeza Janšu, brigadira slovenske vojske Tonu Krkoviča i vlasnika tvrtke Rotis Ivana Črnkoviča za nezakonito posredovanje prilikom nabave oklopnih vozila finske Patrije za slovensku vojsku te Janšu osudio na dvije godine zatvora, a ostalu dvojicu na 22 mjeseca.

Hrvatsko Ministarstvo obrane s Patrijom je 2007. godine sklopilo ugovor o kupnji 84 oklopna vozila vrijedan 112 milijuna eura. Ugovor je potpisao tadašnji ministar obrane Berislav Rončević. Finsko državno odvjetništvo priopćilo je krajem lipnja kako su predstavnici Patrije optuženi da su preko posrednika obećali ili dali mito bivšem predsjedniku Republike Hrvatske i bivšem direktoru tvrtke "Đuro Đaković" kao nagradu za njihovo pogodovanje pri kupnji finskih vozila za Hrvatsku vojsku. Ta dvojica dužnosnika, kojima Finci ne navode imena, Stjepan Mesić i Bartol Jerković, odlučno su odbacila točnost tih navoda.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posljednji se put 28. lipnja oglasio o "aferi Patria", ističući kako nije imao nikakvog razloga primiti mito od predstavnika finske Patrije pri sklapanju posla oko prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj, jer nije ni sudjelovao u odlučivanju. Upitan kakva je po njegovu mišljenju pozadina te afere, Mesić je odgovorio kako smatra da su predstavnici Patrije ili njihovi lobisti "morali podvaliti novce" te da sada to pokušavaju "uvaliti nekom drugom". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene