Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA POVRATKU IZ JAPANA I ITALIJE

Finska carina zaplijenila vrijedne umjetnine u vlasništvu Ermitaža i drugih ruskih muzeja i galerija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finske carinske službe rekla su u srijedu da su zaustavile povrat u Rusiju umjetnina vrijednih oko 42 milijuna eura zbog sankcija Europske unije te su najavile da će se o tome kako dalje postupati savjetovati s Bruxellesom.

Carinske službe zaplijenile su protekli vikend tri transporta slika, kipova i antikviteta koji su bili na posudbi muzejima u Italiji i Japanu, a povrat se obavljao preko Finske.

Sami Rakshit iz Finskih carina rekao je da se umjetnine smatraju luksuznom robom i podliježu sankcijama koje je Europska unija donijela protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Zaplijenjene umjetnine i dalje su rusko vlasništvo i bit će pohranjene pod nadzorom Finske agencije za baštinu, rekli su carinici.

Ruska novinska agencija Moskva citirala je rusko ministarstvo kulture koje je izvijestilo da su umjetnine bile na posudbi u Italiji iz zbirke vodećih ruskih muzeja kao što su Ermitaž i Carskoje selo u Sankt Peterburgu, te iz moskovske galerije Tretjakov.

Umjetnine koje su bile u povratu iz Japana vlasništvo su državnog muzeja lijepih umjetnosti Puškin.

Pročitajte i ovo Danijel Vrbota (NEKAD) OMILJENO ODREDIŠTE Rusi u švicarskim bankama imaju i do 200 milijardi franaka: Zbog sankcija počeo odljev tog novca, otkriveno koja im je nova "sigurna oaza"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SASTANAK U KINI Rusija i Kina osudile zapadne sankcije, Lavrov najavio formiranje "novog svjetskog poretka"

Finske carine sumnjiče desetak ljudi za kršenjem sankcija.

Prošli mjesec dva muzeja u Milanu rekla su da su spremna vratiti nekoliko posuđenih umjetnina ruskim muzejima koji su zatražili prijevremeni povrat.

 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene